Varning för höjda elpriser!

Vi på ETC El varnar härmed för att ditt elpris kommer att förändras – och det är inget vi kan påverka. Det spelar alltså ingen roll om du byter elbolag, prisförändringen omfattar alla elbolag.  Men tack vare att du har ETC El bygger du klimatomställning.

Varning för höjda elpriser! Vi på ETC El varnar härmed för att ditt elpris kommer att förändras – och det är inget vi kan påverka.
Det spelar alltså ingen roll om du byter elbolag, prisförändringen omfattar alla elbolag. 
Men tack vare att du har ETC El bygger du klimatomställning.

Det här kommer att hända

29 oktober kommer den nordiska elbörsen Nord Pool – som sätter priset för den el alla elbolag i Sverige köper in – att ändra beräkningssättet för timpriset, till följd av ett EU-direktiv som då träder i kraft. I Sverige väntas det leda till högre elpriser för elområde 1, 2 och 3, men lägre för elområde 4, jämfört med den beräkningsmetod som används idag.
Svenska kraftnät har testkört den nya metoden och fått resultatet att elpriset blev 6 procent högre i de två nordliga elområdena, 9 procent högre i det mellersta elområdet och 10 procent lägre i det södra elområdet. Samtidigt understryker Svenska kraftnät att testkörningen är en prognos.
Exakt hur mycket elpriset förändras är alltså fortfarande oklart, men prisförändringen omfattar alla elbolag, oavsett vilket du väljer.

Du som har ETC El betalar för förnybar el. 
Vi köper in el från våra egna solparker, solcellskunder och kompletterar, när det inte räcker, med vindkraft och vattenkraft. Som ETC El-kund vet du att inga av dina pengar för elförbrukning går till kärnkraft.
ETC El plockar inte ut vinst, vi sätter upp nya solceller för allt överskott.
Vi kan dock inte påverka de priser som sätts på den nordiska elbörsen Nord Pool.

Tack vare ETC El-kunder kan ETC Sol fortsätta bygga ut solenergiproduktion och i praktiken tränga undan fossil energi och kärnkraft. 
Tillsammans med våra kunder bygger vi klimatomställning.
Varje år ökar andelen solel till ETC El-kunder som vi köper från ETC Sol, tack vare att vi sätter upp nya solceller. 

Hur mycket av den el du betalar för kommer från ETC Sol? På sommaren är det ungefär 90 procent. På årsbasis cirka 25 procent. Ju fler kunder vi får, desto fler solceller kan vi sätta upp. Vi har ökat andelen solel kraftigt de senaste fem åren, det är hela poängen med ETC El, att göra klimatnytta och konkurrera ut smutsig el genom satsningar på solel.

Även om du inte kan påverka den nya beräkningsmodellen för elpriser, finns det ju en sak du kan göra: Sätt upp egna solceller och batterilagring (just nu har vi en kampanj, med riktigt bra priser, för den som vill skaffa ett batteri med smart styrning).
Om du har en villa kan du ha solceller på det egna taket. Om du bor i lägenhet, i ETC Solpark.

Fakta/ I Sverige finns det fyra elområden

Elområde 1 Luleå (SE1)
Elområde 2 Sundsvall (SE2)
Elområde 3 Stockholm (SE3)
Elområde 4 Malmö (SE4)