Låg risk för elrelaterade bränder i solcellsanläggningar

Elsäkerhetsverket har undersökt brandrisker i solcellsanlägningar och konstaterar att solcellsanläggningar leder till betydligt färre bränder än vad exempelvis skorstenar gör.

Sverige ligger idag under det internationella snittet för antal bränder per installerad GW. Det visar en färsk rapport av Elsäkerhetsverket ”Bränder och brandtillbud i solcellsanläggningar – orsaker och trender 2018-2022”. En trolig förklaring är att de flesta solcellsanläggningar i Sverige fortfarande är nya och ännu inte utsatts för slitage som kan avslöja installationsfel och brister i elmateriel.

Allt fler skaffar solceller

Antalet solcellsanläggningar i Sverige ökar snabbt. För 2024 förväntas antalet installationer omfatta 65 000 nya solcellsanläggningar.
– Den snabba ökningen av antalet solcellsanläggningar i Sverige innebär att drygt en tredjedel av anläggningarna är yngre än ett år. När dessa blir äldre kan installationsfel och brister i elmateriel orsaka funktionsbortfall men även brand. Vi kan därför över tid förvänta oss en ökning av andelen solcellsanläggningar som orsakar bränder och brandtillbud, säger Mikael Carlson, teknisk expert vid Elsäkerhetsverket.

Lika säker som annan elanläggning

Räddningstjänsten har under åren 2018-2022 gjort drygt 54 000 utryckningar på grund av brand eller brandtillbud i byggnad. Av dessa har under femårsperioden solcellsanläggningar orsakat 58 brand och brandtillbud.

Av Elsäkerhetsverkets granskning av alla händelser där solcellsanläggningar varit involverade, framgår att antalet bränder i solcellsanläggningar alltså är få i jämförelse med andra startobjekt för bränder. Rapporten konstaterar att en solcellsanläggning är likvärdigt säker som en traditionell elanläggning, utan hänsyn till ålder eller åldring.
Antalet utryckningar av räddningstjänsten till solcellsanläggningar ökar inte heller i samma takt som mängden anläggningar ökar.

Fakta/ Nya rapporten om brandrisk

Elsäkerhetsverkets analys bygger på statistik från MSB:s, Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, alla händelserapporter från räddningstjänsten för perioden 2018-2022, där solceller omnämndes. Undersökningen omfattar exempelvis, villor, radhus, fritidshus, flerbostadshus, industribyggnader, förråd, garage, offentliga handelslokaler och solcellsparker.
Rapporten betonar behovet av fortsatt uppföljning och utvärdering av solcellsanläggningars säkerhet för att säkerställa att installationer håller en hög standard över tid och för att minimera framtida brandrisker.