Johan Jenny Ehrenberg om regeringens slag mot solceller: ”Ett frontalangrepp!”

Regeringen har ingen trovärdighet alls i klimatfrågan, när den nu vill försämra ekonomin för solcellsägare och därigenom attackera klimatomställningen. Det säger Johan Jenny Ehrenberg, grundare av ETC-företagen, som sammanfattar vad de senaste förslagen innebär: ”Ett frontalangrepp på småskaliga solceller”.

Regeringen har aviserat en sänkning av det gröna avdraget för installation av solceller, men också att ta bort skattereduktionen för den som säljer egenproducerad el.
Du kan läsa mer om detaljerna i förslaget, och även kritiken mot det, i en text publicerad på etcel.se tidigare idag.
Johan Jenny Ehrenberg konstaterar att båda förslagen är steg i fel riktning, men att är mindre upprörd över att det gröna avdraget sänks från 20 till 15 procent.
– Det slår mot omställningen, men inte lika hårt. Solceller har blivit så pass billigt att du kan räkna hem investeringen även utan bidrag.

”Inget bidrag”

Däremot kallar hen den slopade skattereduktionen för ett frontalangrepp mot klimatomställningen och undrar om regeringen ens förstått vad den gör och varför 60-öringen är nödvändig.
– 60-öringen är inget bidrag! Den skattereduktionen finns för att rätta till en orättvisa som uppkommer på marknaden för den som både köper och säljer el.
Det Johan Jenny Ehrenberg pekar ut som en orättvisa är att de hushåll och företag som har mindre solcellsanläggningar och därför både köper och säljer el inte får samma pris på elen de säljer och köper, eftersom den inköpta elen drabbas av överföringsavgifter, skatt och moms. 60 öre i skattereduktion per såld kWh kom till för att motverka denna orättvisa.
– Det har förts diskussioner om olika sätt att rätta till orättvisan. Ett förslag var att kvitta inköpt el mot såld el – alltså säljer du säg 30 kWh och köper säg 50 kWh så betalar du bara för mellanskillnaden, 20 kWh. Det ville inte alliansregeringen, de ville ha en marknadslösning. Därför infördes skattereduktion på 60 öre, för att neutralisera orättvisan.

Vilken konsekvens får det här för hushållen – och för samhället?
– Det innebär i praktiken att om du har eller vill skaffa dig solceller måste du ha ett batteri. Regeringen tvingar fram en utveckling som leder till att allt fler klipper bort sig från elnätet och lagrar åt sig själva. Det är klimatpolitiskt vansinnigt!
– Poängen med solel är att det jag producerar, men inte använder själv, går ut på elnätet, till grannarna. Det leder till mer solel som minskar den fossila energin. När den individuella solcellsägaren bara sparar till sig själv, eller låter bli att skaffa solceller på grund av en idiotiskt förd politik, leder det till att man bromsar hela omställningen och uppbyggnaden av ett hållbart elsystem. Det är vad man krossar.

Påverkas även solparker?
– Nej, eftersom de bara har produktion och inte konsumtion och därför aldrig haft denna skattereduktion. Däremot är det 250 000 anläggningar som drabbas, villaägare och småföretag, som levererar el till ungefär en miljon svenskar från sina anläggningar.

Kan det finnas en positiv konsekvens av att människor lagrar istället för säljer, att effektbelastningen på nätet minskar när solen skiner som mest?
– Nej, effektbelastningen fixar man genom att nätägaren tar hand om elnätet och har batterier. Det finns inga problem med att hushåll och företag säljer in sin egenproducerade solel till nätet. Det vet ju nätägaren och måste ta höjd för.

Inte tekniskt svårt

Johan Jenny Ehrenberg jämför med Tyskland, där nätet i delar av landet inte var utbyggt för att klara en snabb expansion av solceller och tvingades till en tillfällig inbromsning för att hantera elnätet.
– Elnätsägaren måste sköta nätet och förstärka det med frekvenshandel och batterilagring. Det är inte tekniskt svårt! När Tyskland identifierade lokala problem med ett dåligt elnät, då förstärker man det. Konstigare än så är det inte.

Förändringen väntas spara 880 miljoner, småpotatis i en statsbudget. Kan det finnas andra bakomliggande skäl, än ekonomiska?
– Det är politik! Det finns krafter som är emot solel och vill bygga ut kärnkraften. De lägger förslag som motarbetar förnybar energi. Samtidigt som nätbolagen äger elnätet och ska se till att det fungerar, ska de plötsligt inte ha ekonomiskt ansvar för infrastrukturen till havs. Det är ett annat direkt angrepp på förnybar energi, motarbetandet av vindkraften till havs.

I sitt pressmeddelande skriver regeringen: ”Att verka för klimatomställningen är en central fråga för regeringen.” Vilken trovärdighet har det uttalandet?
– Ingen alls.

Kan du nämna tre saker regeringen borde göra för klimatomställning av energisektorn?
– Dra tillbaka dessa idiotiska förslag om slopad skattereduktion för den som har egna solceller och minskat grönt avdrag!
– Ställ krav på nätägare att göra det enklare och billigare att koppla in solceller. Det fördröjs och försenas idag. Den som vill koppla in en solpark får vänta år efter år och regeringen gör ingenting åt det. Det skulle vara en snabb och positiv förändring.
– Ställ krav på bilföretagen att möjliggöra att bilbatterier får användas för lagring av egenproducerad el. Där finns ett motstånd från bilföretagen som behöver adresseras politiskt.

Solen är lösningen

• ETC El är ett elföretag som inte plockar ut vinst, utan istället bygger solceller för allt överskott. Byt till ETC El!

Funderar du på solceller och batterier? ETC El har rabatten!