Vackra resrutter och resmål med elbil

Att få styra kosan just dit lusten och nyfikenheten leder en är ju som bekant ofta bland det bästa med att ha semester.

Att få styra kosan just dit lusten och nyfikenheten leder en är ju som bekant ofta bland det bästa med att ha semester.

Men för den som ändå vill ha ett mål för dagen har vi samlat ihop förslag på vackra bilrutter och klimatvänliga destinationer, platser som alla är väl värda ett besök. Läs också vår artikel om elbilssemester. Där hittar du bland tips och länk till karta över laddstationer i Sverige.

Norrskensvägen
Haparanda–Karesuando (väg 99)
I Sverige går Norrskensvägen mellan Haparanda och Karesuando och fortsätter sedan vidare in i Finland och Norge. Rutten passerar genom storslagna naturmiljöer; här finns allt från skärgård, älvdalar och fjällmassiv. 

Höga Kusten-slingan
Ullånger–Höga kustenbron (E4)
Sträckan mellan Skuleberget och Höga Kusten-bron (som är en skönhet i sig) hamnar ofta högt upp när det gäller att lista Sveriges vackraste bilvägar. Med dess unika landskap och mäktiga vyer är det ingen slump att Höga Kusten är ett av Unescos världsarv.
 

Kustvägen
Karlskrona–Norrköping (E22)
Sträckor längst havet får ofta just namnet ”Kustvägen”. Denna kustväg är Sveriges längsta och går längst havet från Blekinge, via Småland till Östergötland. Passa gärna på att stanna till i Brömsebro, där den berömda freden mellan Sverige och Danmark slöts 1645.

Blågröna vägen
Dingle (Bohuslän) och vidare in i Norge (väg 165)
Skimrande blå sjöar och frodiga gröna skogar har gett denna sträcka sitt namn. Vägen går från Dingle i Bohuslän utefter Bullaresjöarna, för att sedan på norska sidan följa Idefjorden fram till Halden.

Klimatsmarta resmål

ETC Solpark i Katrineholm
Energikullen 1, 641 96 Katrineholm
ETC Solpark är byggd för att visa vad som är möjligt, om vi bara vill. Här kan besökare titta på solcellsanläggningar, lära sig mer om och provköra elbilar, spana in varmluftspaneler och se odlingarna växa fram i växthusen. Eller bara avnjuta en god kopp klimatsmart kaffe i solbutikens café.
Mer information hittar du här.

 

Kolarbyn Eco-Lodge, Skinnskatteberg
Skärsjön, 739 92 Skinnskatteberg
Här övernattar besökaren mitt i granskogen, utan elektricitet, dusch eller andra moderniteter. Kolarkojorna, som också kallas Sveriges mest primitiva vandrarhem, är endast utrustade med liggunderlag, fårskinnsfällar och en brasa. Ett måste för den som vill uppleva naturen på riktigt! 
Mer information hittar du här.

Besök en ekopark
Ekoparker är stora sammanhängande landskap där särskilt värdefull skogsmark är identifierad. Parkerna, som drivs av statliga Sveaskog, syftar till att bevara och öka den biologiska mångfalden och ge allmänheten tillgång till naturupplevelser. Idag finns totalt 37 ekoparker runt om i landet, från de lavklädda granurskogarna i norr till blåsippornas bokskogar i söder. 
Mer information hittar du här.

 

Myskoxcentrum, Härjedalen
Bygatan 37, 840 94 Tännäs
I det unika Myskoxhägnet utanför Tännäs i västra Härjedalen finns det möjlighet att komma öga mot öga med ett av våra svenska urtidsdjur. Syftet med hägnet är att bevara områdets vilda myskoxstamm genom att bedriva forskning och visningsverksamhet. Här kan besökare komma riktigt nära myskoxar utan att störa deras existens i det vilda.
Mer information hittar du här.

Åsens by, Småland
Åsen 1, 578 92 Aneby
På Åsens by har tiden stannat vid år 1900, för att kunna visa besökare hur livet på landet kunde se ut just då. Här kan du ströva runt på egen hand genom det vackra landskapet eller delta i de aktiviteter som anordnas, såsom exempelvis jordbruk med hästkraft, brödbak och stortvätt i brygghuset. På området finns även ett vandrarhem.
Mer information hittar du här.

Här kan du hitta några tips som kan vara bra att tänka på inför din elbilssemester i sommar.
 

Stor elbilsrabatt på Renault Zoe med ETC

Tack vare ett samarbete mellan ETC El, ETC Mobil och Bilia kan du nu få köpa en Renault Zoe för endast 337 800 kronor (ordinarie pris 378 990 kronor). Det är hela 41.000 kronor i rabatt. Tillsammans med de 60.000 kronor som staten ger i miljöbonus betyder det att bilen kostar 101.000 kronor mindre. Därmed har bilen ungefär samma prislapp som en motsvarande ny, men smutsig, bil.

Läs mer om erbjudandet här.