Vattenfall premierar kärnkraft – byt till ETC El

Vattenfall har nu skickat ut brev till sina kunder som valt vindkraftsel att de från 1 juli automatiskt övergår till ”fossilfri mix”, vilket innefattar kärnkraft. Den som vill fortsätta med vindkraftsel måste höra av sig – och får ett höjt pris med 5 öre/kWh.

Flera kunder i Vattenfall har de senaste dagarna hört av sig till ETC för att uttrycka sin upprördhet och i sociala medier kokar ilskan. Kommentarer låter såhär:

Väldigt tveksamt av Vattenfall (och även flera andra stora elbolag) att på detta sätt bekosta sina kärnkraftsambitioner.

Om du inte gör något kommer ditt vindkraftselavtal automatiskt att omvandlas till ett fossilfritt (läs kärnkraft) elavtal.

Om du vill fortsätta med enbart vindkraft måste du aktivt gå in på vår hemsida och ändra ditt avtal – och då få betala 5 öre extra per kWh…

Det är ur alla perspektiv uselt beteende från kraftbolagen.

  1. Att man betalar mer för de kraftslag som är billigast att producera. Vind, vatten och sol. Det betyder att när man gör ett förnybart val indirekt subventionerar de dyrare energislagen som kokar vatten genom förbränning eller kärnkraft.
  2. Att det tidigare valet av förnybart man gjort tas bort och ersätts med ett helt annat som inte är förnybart.
    Det vi som konsumenter bör göra är att protestera genom att byta elbolag som bara har förnybart i sin mix.

Johan Jenny Ehrenberg, grundare av ETC el, tar tydligt avstånd från kärnkraft:
– Det finns ingen lösning på slutavfallet, det finns inget skydd för stora olyckor, det finns samma gamla problem som man aldrig löst utan bara skjutit framför sig.
Hen tillägger att kärnkraftsel idag är mycket dyrare än annan ny el.
– Och det största problemet med elavbrott och balans i elnätet uppstår när kärnkraften helt oväntat måste stänga av några dagar eller veckor på grund av tekniska problem.

Den som väljer ETC el stöder att vi kan producera mer solel, med hårda krav på hänsyn till natur och miljö.
– Vi sätter upp en herrans massa solceller för allt överskott. Genom ditt elavtal i ETC El bygger du klimatomställning, säger Johan Jenny Ehrenberg.