Stort bakslag för SMR-reaktorer – ledande företag backar från byggplaner

Små modulära kärnreaktorer – SMR – har lyfts fram av kärnkraftsförespråkare som en av framtidens energilösningar. Nu har tekniken stött på ett stort bakslag när marknadens ledande företag Nuscale lägger ned sina planer på att bygga en anläggning.

Ambitionen var att den första reaktorn i Idaho skulle gå igång redan 2029, skriver Ny Teknik. Men efter att flera aktörer dragit sig ur projektet på grund av stigande kostnader läggs planerna nu på hyllan. Hittills har USA:s energidepartement satsat motsvarande cirka 54 miljarder kronor på att försöka kommersialisera SMR-reaktorer, skriver tidningen Syre. 

– Vi är fortsatt beslutna att göra allt vi kan för att implementera dessa tekniker i kampen mot klimatkrisen, säger en talesperson för myndigheten till nyhetsbyrån Reuters. 

Kritiker har lyft fram att även om SMR-reaktorer anses vara säkrare än dagens kärnkraftsreaktorer så producerar de forfarande farligt kärnavfall, som behöver hanteras under en lång tid framåt. 

Nuscale har även haft planer på att bygga SMR-reaktorer i Ukraina, Rumänien, Polen och Kazakhstan. Även detta har väckt kritik på grund av Rysslands krigföring i regionen, där de bland annat tagit kontroll över Ukrainas största kärnkraftverk.