Solcellsfilm klarar regn och maskintvätt – kan komma att användas till kläder

Forskare i Japan har utvecklat en organisk solcellsfilm som klarar av både regn och maskintvätt – vilket gör det möjligt att utveckla kläder med inbyggda solceller, skriver Science Daily.

Solcellsfilmen är både vattentät och flexibel, vilket har varit en av de stora utmaningarna med liknande produkter. Tidigare så har man inte kunnat få en film vattentät utan att lägga till extra lager, vilket har minskat flexibiliteten. 

”Det var utmanande att skapa lagret, men vi är väldigt glada att vi lyckades. Till slut fick vi fram en film som var bara tre mikrometer tjock”, skriver Sixing Xiong, huvudförfattare till rapporten som publicerats i Nature.

Materialet testades i flera steg. Först sänktes det ned i vatten i fyra timmar – vilket det klarade och hade kvar 89 procent av sin kapacitet. Sedan sträcktes materialet ut med 30 procent 300 gånger, under vatten. Detta klarade det av med 96 procent bibehållen kapacitet. 

Som ett sista test kördes det i en tvättmaskin, vilket det klarade. Något som inte har gjorts tidigare, enligt forskarna. 

”Det vi har skapat är en metod som kan användas mer generellt”, skriver Kenjiro Fukuda, en av forskarna bakom rapporten. ”Vi planerar att utveckla våra ultratunna organiska solceller ytterligare så att de kan användas i praktiskt användbara kläder.”