Skatteverket motarbetar solel och batterilagring

Småskaliga batterilager gör stor nytta för alla. Därför är det obegripligt att Skatteverket bromsar utvecklingen genom skeva tolkningar om vem som ska få investeringsstöd, skriver Johan Jenny Ehrenberg.

Man har svårt att tro det är på riktigt, men precis när solel och batteriboomen tar rejäl fart kommer Skatteverket med en egen och helt felaktig tolkning av lagen om stöd till batterilager.

Idag kan en privatperson som stödjer det svenska elnätet och den förnybara elproduktionen få upp till 50 000 kronor i direkt stöd vid investeringen av småskaligt batterilager. Det här har varit en rejäl succé, antalet batterilager ökar med flera tusen per år och dessa små installationer gör stor nytta för alla.

Men nu har Skatteverket helt själv tolkat reglerna kring bidraget och bestämt att den som använder batteriet för mer än lagring av egen solel inte ska få stöd.

Det här är fullständigt vansinnigt – hela poängen med batterier är nämligen att de kan göra mycket mer nytta för alla än så.

En fördel är att man med batterier kan lagra solel på dagen och använda den på kvällen.

Men batterier kan också utjämna och stabilisera elpriser genom att den som har dem kan köpa billig el på natten och använda elen när den är dyrare. Då blir elmarknaden mer lugn och normal för alla.

Men framförallt kan batterier hjälpa elnäten genom att de går in och stöder elnätet för att få bra balans och slippa störande effekttoppar. Det här sker genom att Svenska kraftnät betalar batteriägare för att elnätsägare ska kunna gå in och styra batterierna så att de ökar sin export av el eller ibland tvärtom, att de bromsar sin laddning.

Det här kallas frekvenshandel och är ett utmärkt sätt att använda det nuvarande elnätet gemensamt och därmed minska de akuta behoven av att bygga ut det.

Batterier sparar därför stora pengar för alla och ger dessutom samhället ökad säkerhet mot störningar. De kan förstås också fungera som reservkraft vid elavbrott, något vi såg i början av januari när det var som kallast i norr. Flera tusen hus stod utan el och enkla batterilager hade då kunnat göra en rejäl insats lokalt.

Batterier är det effektivaste sättet att snabbt balansera elsystemet samt göra det säkrare och billigare för användarna. Så hur i all världen kan Skatteverket komma fram till att bara batterier som gör så lite som möjligt ska få bidrag? Är det okunskap? Eller är det någon lobbyarbetande kärnkraftsvän som varit i farten på skattekontoret?

För med ett smart elsystem – baserat på förnybar energi och batterier – är just de som försöker lobba fram hundratals miljarder kronor till ny kärnkraft de stora förlorarna.

Skatteverket bör förklara sig och ändra det här beslutet. Omgående.

Johan Jenny Ehrenberg

Grundare av bland annat Dagens ETC och ETC el