Rekordstort intresse för solceller efter höga elpriser

Intresset för egna solceller tycks ha exploderat den senaste tiden. Enligt branschens egen statistik har antalet intressenter fördubblats på ett år. Och de flesta är mer eller mindre överens om orsaken – oron i världen och viljan till självförsörjning.

Den här artikeln publicerades ursprungligen i Dagens ETC.

Solceller är på frammarsch. Enligt färsk statistik från Svensk solenergi tycks intresset till och med slå alla tidigare rekord. 

– Mars är med bred marginal den månad med det största antalet föranmälningar av nya solcellsanläggningar i Sverige någonsin. Det var till exempel 46 procent högre än för den tidigare rekordnoteringen, som var så sent som i februari i år, säger Anna Werner, vd för Svensk solenergi, till Dagens industri.

Mer än dubbelt upp

Enligt branschorganisationen ökade antalet föranmälningar om nya solcellsanläggningar med nästan 110 procent i mars månad i år jämfört med samma period förra året. I antal föranmälningar handlar det om 7 640 sådana i mars i år jämfört med 3 463 i mars i fjol. 

Här bör påpekas att siffrorna bygger på data från de tre största elnätbolagen – Eon, Ellevio och Vattenfall. Tillsammans står de å andra sidan för ungefär 60 procent av alla elnätsabonnemang i Sverige, vilket enligt Svensk Solenergi är tillräckligt för att dra slutsatsen att trenden är giltig för hela marknaden.

När Dagens ETC ringer runt till försäljare av solceller framkommer samma bild. Att det är en marknad på uppåtgående.

– Vi säljer ju inga egna solceller utan agerar mäklare, men ja, offert­förfrågningarna har mer än fördubblats hos oss senaste året. Installatörerna har extremt mycket att göra nu och det är inte ovanligt med ledtider på sex till åtta månader, säger Elias Bülow från Hemsol.se. 

Vad tror du ligger bakom det ökade intresset?

– Ökningarna har kommit i samband först med elprischocken i januari och sen i samband med Rysslands invasion av Ukraina – då tog det fart på riktigt. Så jag tror att det handlar om dels en gardering mot el­priserna, dels att oron gör att vissa har ambitionen att bli självförsörjande på el. Man litar helt enkelt inte på infrastrukturen.

Samer El-Khatib, vice vd på Smart Solar, ger en liknande bild.

– Just nu hinner vi knappt svara för det är så många kunder som ringer. Vi har dubblat försäljningen och ser en mer än fördubblad efterfrågan, säger han.

– Och ja, kriget i Ukraina, corona, elprischocken tidigare i år – det är mycket som förmodligen ligger bakom att intresset är så stort.

Ett bolag som inte bara fördubblat sin försäljning är Solnord.

– Nej nej, det är mycket mer än så för oss. Vår försäljning har gått upp kanske tre fyra gånger. Och det är redan sen början av året, i samband med prischocken. Folk fick ju hicka när de såg elräkningen, säger Daniel ­Hedström, teknisk chef på Solnord.

Värdeökning i potten

Lars Ejeklint, klimatcoach på ­Vattenfall, tror också han att intresset för att bli självförsörjande på el är en viktig faktor bakom årets solcellsboom. Någon fördubbling av försäljningen är det inte tal om hos dem, däremot en drygt 40-procentig sådan jämfört med fjolåret. 

– ​​Solcellerna har sjunkit i pris senaste åren och husägare får betalt för den el de säljer tillbaka till elbolaget. De stigande elpriserna samt viljan att vara mer självförsörjande är orsaker vi tror ligger bakom det ökade intresset, säger han men påpekar att det kan finnas ännu en faktor inblandad.

– Enligt en undersökning gjord av en masterstudent på SLU visar det sig också att hus med en solcellsanläggning på taket ökar i värde, i snitt med hela 14 procent. 

Adolfo Diaz