Rekordstor ökning av solceller 2022

På bara ett år har antalet installationer av solceller ökat med nästan 140 procent. Det visar statistik från Skatteverket. I vissa län är ökningen ännu större.

Den här artikeln publicerades ursprungligen i Dagens ETC.

Intresset för solceller har ökat generellt de senaste åren. Men sedan elpriserna började rusa hösten 2021 har efterfrågan följt hack i häl. Under perioden januari till november förra året ökade antalet solcellsinstallationer med 136 procent, jämfört med samma period året innan. Det visar ny statistik från Skatteverket. Det betyder att 44 000 personer valde att sätta upp solceller 2022, jämfört med 19 000 personer motsvarande period 2021. I vissa län, som Halland och Kalmar, har antalet installationer tredubblats.

Vikten av vinterunderhåll

I ett pressmeddelande ger försäkringsbolaget Länsförsäkringar några skötseltips för solcellspaneler. Enligt bolaget är varken eluppvärmning eller ytbehandlingar tillräckligt effektivt som snöröjning.

– Den stora ökningen av solceller är bra både för klimat­et och plånboken, samtidigt är det viktigt att solcellerna vinterunderhålls på rätt sätt för att kunna dra nytta av fördelarna, säger Mari Sparr, forskningsledare på Länsförsäkringars Forskningsfond, i pressmeddelandet.

Forskningsinstitutet Rise har på uppdrag av fonden utvärderat vilka metoder för snöröjning som är mest prisvärda och effektiva samt minskar riskerna för skador på personer och paneler.

Sällan och skonsamt

Enligt undersökningen är det bäst att bara snöröja när det är absolut nödvändigt, som vid extremväder. Ett annat tips är att bara ta bort det översta lagret av snö och is, och lämna några centimeter kvar. Med skonsamma verktyg utan vassa kanter och utan direktkontakt med panelerna minskar risken för skador. Det är också bra att agera så snart som möjligt, innan det bildas is och skare och innan det blir töväder. Och så det självklara: Ta inga onödiga risker och gå inte upp på hala tak!

Karin Holmberg