Rekordsiffror i somras – ny syns solel på riktigt

För första gången gav solel mer än 1 Gigawatt inmatat på nätet.

Nu har siffror från årets solrekord börjat komma in. Det är statistik från Svenska Kraftnät som rapporteras och fint berättas om i Bengts Strids blogg. Det som hänt är att solel i Sverige för första gången gav mer än 1 Gigawatt inmatat på nätet. Det skedde den 22 juni mellan kl 12–13. 

Det viktiga med det här är att solel därmed för första gången verkligen syns. 1 GW var då hela 6,8 procent av Sveriges elproduktion och hela 9,4 procent av landets elanvändning. (Det vill säga vi exporterade mer än vi konsumerade)

Men inte nog med det.

En stor del av den solel som produceras går ju till konsumtion direkt i huset som har solcellerna. Räknar man med att bara 20% av elen används direkt så blir det ändå hela 11,5 procent av vår elanvändning denna timme. 

Men när vi på ETC el har mätt kunders solelsanvändning har siffran varit högre, snarare 30% av solelen som direktanvänds en riktigt solig dag.

Detta kan man dock inte mäta nationellt eftersom egenanvänd slel inte mäts mer än av den egna växelriktaren.

Men 11–14 procent är inte en dålig siffra hur som helst.

Och det är en siffra som oroar de som äger elproduktionen i Sverige.

Fortfarande bromsas ju solel med märkliga regler från nätbolagen vad gäller inkoppling och med extraskatt för riktigt stora fastigheters anläggningar.

Men solelen verkar inte bromsa trots det.

Fortsätter antalet nya anläggningar sättas upp, som det gjort hittills år 2022, så är det stor chans att en solig timme nästa juni innebär att 20% av elen som landet använder kommer från de små platta solcellerna på människors tak.

Det blir en överraskning för i första hand eldade kraftverk när solen ger mer än dem.