Fransk lag: Solcellstak på alla stora parkeringsplatser

Inom några år ska alla större parkeringsplatser i Frankrike vara täckta av solceller. Regeringen räknar med att solcellerna ska generera upp till 11 gigawatt. Det är mer än tio kärnkraftsreaktorer.

Den här artikeln publicerades ursprungligen i Dagens ETC.

Elkrisen drabbar Europa hårt, inte minst kärnkraftslandet Frankrike där hälften av reaktorerna har stått stilla för underhåll och reparationer sedan i somras. För att råda bot på elbristen har president Emmanuel Macron aviserat både satsningar på ny kärnkraft och förnybar energi. Solkraften ska enligt planen tiodubblas de närmaste åren. En del i satsningen som klubbades igenom i franska senaten förra veckan innebär att alla större parkeringar ska täckas med solcellstak.

Ägare till parkeringar med 80-400 platser får fem år på sig att leva upp till kraven. Ännu större parkeringar ska ha solcellstak inom tre år från att lagen träder i kraft 1 juli.

Svenskt exempel

Enligt regeringen kommer solcellstaken att kunna generera upp till 11 gigawatt elkraft. Som jämförelse är den totala installerade elektriska nettoeffekten vid Forsmarks tre reaktorer 3,1 gigawatt.

Idén med solcellstak på parkeringar är inte ny. Ett svenskt exempel är parkeringshuset Druvan i Linköping som fick solcellstak förra året. Elen används både till belysning och till parkeringens laddstolpar för elbilar.

I den franska planen för solel ingår också att bygga stora solparker på öde land längs med motorvägar och järn­vägar. Macron har försäkrat att lokalsamhällena ska tjäna på energiskiftet, skriver nät­tidningen electrek.se.

Fakta
Obligatoriska solcellstak

Förslaget om obligatoriska solcellstak ­gäller ­nuvarande och nya ­parkeringar. 

Parkeringar för stora lastbilar och i historiskt känsliga miljöer undantas för att undvika att förfula dem. 

Det är oklart hur ­satsningen ska finansieras. Några bidrag till parkeringsägarna har ännu inte aviserats.