Nu snackar vi inte batterier, nu installerar vi!

Intresset för batterilagring växer enormt. Detta har redan gjort stora avtryck i hur många som sökt och beviljats skatteavdrag för hemmabatterier.

Antalet personer som fick beviljat skatteavdrag för installation av hemmabatteri ökade från 2 000 år 2021 till 43 000 under 2023, rapporterar Svensk solenergi.
De gör bedömningen att ökningen ser ut att fortsätta till nya högre nivåer.
Den installerade effekten för hembatterier uppskattas under 2024 öka från drygt 200 MW till nära 400 MW.
För större batterier saknas statistik, men både batterier på kommersiella fastigheter och industri samt storskaliga batteriparker förväntas öka från omkring 100 MW vardera i slutet av 2023 till en bra bit över 1 000 MW sammanlagt under 2024.

Samtidigt som regeringen aviserat kraftigt minskade kompensationer till privatpersoners småskaliga solceller, finns inga indikationer på att det gröna avdraget för att installera batterilagring förändras.
Den 17:e september aviserade regeringen en rad förändringar i grön teknik-avdraget för solceller och skattereduktionen vid försäljning av solel som i folkmun kallas för ”60-öringen”.

Detta kommer att hända

Sänkning av grön teknik-avdrag för solceller:
Avdraget för solceller som tidigare höjdes till 20% i januari 2023 kommer att sänkas tillbaka till 15 procent igen. Det föreslås träda i kraft 1 juli 2025.

Skattereduktion för såld el (”60 öringen”):
Skattereduktionen på 60 öre per kilowattimme, som mikroproducenter har kunnat utnyttja sedan 2015, föreslås tas bort från 1 januari 2026. Svensk solenergi har meddelat att de jobbar för att få till en långsam nedtrappning av 60-öringen.

50% grön teknik-avdrag för batterier oförändrat: Det sägs inget i förslaget från den 17:e september om ändring av grön teknik-avdraget på 50 procent för batteriinstallationer.
För år 2024 är det maximala avdraget 50 000 kronor per person och år. Denna beloppsgräns gäller för all installation av grön teknik, inte enbart för batterier.

Intresset för batterier ökar ytterligare

Att 60-öringen ska försvinna, innebär att den som säljer egenproducerad el drabbas av högre avgifter, vilket har lett till att intresset för smarta batterier ökat ytterligare.
ETC-företagens grundare Johan Jenny Ehrenberg har tidigare kritiserat regeringens politik:
– 60-öringen är inget bidrag! Den skattereduktionen finns för att rätta till en orättvisa som uppkommer på marknaden för den som både köper och säljer el.