Nu börjar batterirevolutionen!

Alla som har valt ETC el får nu erbjudande om en svenskutvecklad batterilösning för hem och småföretag.

Batterier är en revolution som innebär att vi snabbt kan få bort smutsig energi men också samtidigt göra elen billigare för alla som behöver den. 

Kombinationen solceller och batterier är en fantastisk lösning för egen el men också för storskaliga lösningar.

Kom med i batterirevolutionen!

Låt oss till att börja med säga att batterier idag är absolut bäst för de som har egna solceller och producerar egen el. De fördelar batterisystemet ETC el säljer – det heter Quipower – blir dubbelt så bra när det kombineras med solceller. Det flyttar producerad solel till tider när konsumtionen behöver den bäst. Det reglerar så dyr köpe-el undviks när man kan och den laddar elbilen och driver husets elmaskiner smartare. 

Det går förstås att ha batterier hemma utan solceller, men det är svårt att få ekonomi i den investeringen idag. Även om man kan utjämna elpriserna mellan billiga timmar och dyra timmar så är den största elkostnaden ändå kvar i form av elnätsräkningar och energiskatter. I kommuner där effekttariff införts i hushållens räkningar kan batterier dock se till att de högsta och därmed dyraste effektuttagen undviks.

Många vill ha batterier för att hantera elavbrott. Den funktionen finns inbyggt i Quipower men innebär att man behöver låsa en del av den lagrade energin i batterierna. Andelen el som går till att effektivisera konsumtionen vanliga dagar minskar då. Det här är alltså något man avgör utifrån hur viktigt det är att maskiner går hela tiden, även vid elavbrott. För den som jobbar med servrar eller kyldiskar kan det vara viktigt. Men för de flesta är elavbrott mest en irriterande väntetid.

Quipower är ett system som vi provat under en tid (du kan läsa mer om erfarenheter på etcel.se) och vi säljer det i 10 kWh, 15 kWh och 20kWh-anläggningar. Priset är 85 000, 115 000 respektive 165 000 kronor  men vi ger samtidigt alla som är ETC el-kunder 10% rabatt. Vill du samtidigt installera solceller gäller rabatten de anläggningarna också. Vi kan leverera batterianläggningar upp till 200 kWh men de riktar sig till småföretag i första hand. (Begär offert). För en vanlig villa är nog 10 kWh en bra storlek att börja med.

Många har köpt batterier till hemmet som sen används för frekvenshandel. Detta är inget vi rekommenderar idag, det är osäkert vilken ekonomi som kommer skapas runt detta och det är klimatmässigt ineffektivt att ha ett batterisystem som står still och bara är tillgänglig för frekvenshandeln. Därför öppnar vi istället våra solparkers batterianläggningar för den som vill vara med och äga 10 kWh och via oss deltar i frekvenshandel. Då sköter vi på ETC allt med säkerhet, system och avtal. Batterierna står på skyddade områden, drivs helt av våra solceller och fungerar som reservkraft för vår serverhall. Sammantaget blir det billigare att äga del i våra batterier för frekvenshandel än att göra ett eget hemma system enbart för frekvens. 

ETC els satsning på Quipower börjar nu. Vi gör detta då vi tillsammans skapar mer oberoende från eljättarna, ju fler vi är desto mer skyddar vi varandra från en elmarknad som blivit girighetens torg. 

Välkommen med din beställning på etcel.se/batteri.

Vi räknar med 10 veckors leveranstid. 

Johan Jenny Ehrenberg

Grundare ETC