Johan Ehrenberg prisas av Svensk Solenergi

Får hedersomnämnande i kategorin Årets prestation. ”Alla som är med och sparar i ETC Sol och gör nytta för klimatet har del i priset.”

Hej Johan Ehrenberg. Du fick hederpriset som Årets prestation från Svensk Solenergi. Hur känns det?

– Det var väldigt roligt och extra roligt eftersom det nog inte är jag, utan alla tusen som är med och sparar i ETC Sol och gör nytta för klimatet som framförallt har del i priset.

Solenergi har väl ”slagit igenom” litegrann även i Sverige. Vad är det viktigaste att tänka på nu?

– Det är en enorm utveckling, vi dubblar antalet solceller vartannat år ungefär. Men då betyder det också att stora aktörer börjar ta sin in i solcellsbranschen och investera stort i riktigt stora anläggningar. Då gäller det att inte göra samma misstag som vindkraftsbranschen gjort, där man skapat en motsättning mellan de som bor nära vindsnurrorna och de som äger dem. 

Hur skulle man göra då?

– Först kan man bestämma sig för att inte bygga jättestort. Solceller är lika effektiva på en liten mark som inte används till annat, som på stora fält. Och vi har gott om små markbitar som varken kan bli bostäder eller åkrar i Sverige.
– Men extra klokt är att faktiskt använda jordbruksmark ihop med solceller. Det var därför extra roligt att första priset från Svensk Solenergi gick till projektet Agrovoltaic som leds av bland annat Bengt Stridh. 
– Agrovoltaic betyder att man på olika sätt sätter solceller ovanpå till exempel vallodling och så kan bonden sköta marken på vanligt sätt. Projektet som fick pris gjorde lodräta solceller som traktorn kunde åka emellan. Väldigt klokt.

Vad ska ni göra nu?

– Först fira med en solroskaka. Sen startar vi bygget av en solskulptur som kommer ge mer el än alla andra i Solparken i Katrineholm. Det blir en vacker syn!