Grönt avdrag till fler batterier

I början av året blev debatten högljudd när Skatteverket bedömde att batterier som används till mer än att lagra egen el inte skulle beviljas grönt avdrag. Men i början av juli backade Skatteverket. De som nekats kan dessutom begära att beslutet omprövas.

Skatteverkets tolkning av den lagtext som definierar grönt avdrag har granskats av Skatterättsnämnden. Den 4 juli lämnade nämnden ett förhandsbesked. Skatteverket har därefter publicerat ett ställningstagande, anpassat till beslutet, och ändrar sin hållning i frågan.
Skatterättsnämnden skriver i sitt avgörande:
”Det går varken av lagtexten eller av sammanhanget att utläsa att en installation i form av ett batteri endast får användas till att öka andelen egenproducerad el som används inom fastigheten eller att användningen av egenproducerad energi ska öka i viss utsträckning. Inte heller uttalandena i förarbetena ger stöd för en sådan mer begränsad användning.”

”Stor nytta för elsystemet”

Det här betyder att batterier som delvis används till stödtjänster eller elprisarbitrage alltså är berättigade till grönt avdrag.
– Nu kan alla de värdefulla batterierna som finns ute i Sverige göra stor nytta för elsystemet i stället för att bara lagra egenproducerad el. Det är bra för alla privatpersoner som valt att göra investeringar i batterier och bra för solenergibranschen där många haft det tufft nu under våren, säger Dan-Eric Archer, vd för energitjänsteföretaget CheckWatt.
CheckWatt har bistått med teknisk och juridisk kompetens i ett av ärendena till Skatterättsnämnden.
– Vi välkomnar att Skatteverket agerade snabbt. Mer energilagring är en nyckel för att snabbt kunna bygga ut den förnybara elproduktionen och genom att investera i batterier med smart styrning kan vanliga hushåll bidra med klimatnytta, fortsätter Dan-Eric Archer.

”Helt avgörande”

Problematiken med Skatteverkets tolkning av det gröna avdraget har under vinter och vår adresserats av flera riksdagspartier vid interpellationsdebatter och frågestunder i riksdagen. Branschorganisationen Svensk solenergi har aktivt drivit frågan om att det gröna avdraget ska gälla alla stationära hembatterier oavsett hur de används, bland annat genom en namninsamling till finansministern. Organisationen välkomnar Skatteverkets nya ställningstagande.
– Det är glädjande för den gröna omställningen att smarta batterier kan få grönt avdrag igen. Batterierna är en helt avgörande del av framtidens energisystem, säger Anna Werner vd Svensk Solenergi.

”Effektivaste sättet”

Även ETC El:s grundare Johan Jenny Ehrenberg har riktat häftig kritik mot Skatteverket och välkomnar det nya beslutet med kommentaren:
– Batterier är det effektivaste sättet att snabbt balansera elsystemet samt göra det säkrare och billigare för användarna.