Första gången i år – ETC:s solel räcker till alla

Just nu producerar ETC Sol:s solceller 34,9 MWh. ETC El:s kunder konsumerar 34,2 MWh. ”Vi ser en solrevolution på riktigt!” kommenterar ETC Sol:s grundare Johan Jenny Ehrenberg.

Den 19 maj blev det sommar på riktigt för ETC Sol. Då levererade solcellerna så mycket el att det för första gången i år räcker till alla konsumenters konsumtion.

Utbyggnad går snabbare

Solpaneler har de senaste åren sjunkit rejält i pris. När Johan Jenny Ehrenberg satte upp sina första solceller 2008 kostade de 80 kronor per Watt. Idag är priset nere i några få kronor. Det betyder att när människor sparar i ETC Sol och är kunder i ETC El, kan produktionen byggas ut ännu snabbare.
– Det är tusentals människor som stöttar det vi gör. Det som kan vara intressant att veta är att det är allt ifrån stiftelser som investerar miljonbelopp till enskilda sparare som lägger in några hundralappar i månaden. Även de som inte sitter med kapital tar en del av det lilla de har – för att det här är viktigt, säger Jenny Thornblad, redovisningsansvarig för ETC Sol.

Gör enorm skillnad

Hon konstaterar att produktionen har vuxit rejält sedan förra året, inte minst för att en stor solpark i Hultsfred håller på att byggas ut, men att det finns hinder.
– Det som stoppar är byråkrati och nätverksägare, de är bromsklossen. Men ju fler som sluter upp bakom oss, desto större möjligheter har vi att förändra, stoppa bromsklossarna och göra klimatskillnad, kommenterar Jenny Thornblad.
Därför uppmanar hon alla som kan och vill att bli elkunder och spara i ETC Sol.
– Vi gör enorm skillnad. Vi är den enda garanterade helt miljö- och klimatsmarta elproduktionen, eftersom vi bara producerar solel. Ju fler vi blir desto mer kan vi förändra. Vi har investerare, vi har vilja och vi har kunskap att bygga ut.

Hela förutsättningen

I Katrineholm har ETC en solpark som samtidigt är en inspirationspark för allmänheten, med fem MW solceller installerade, plus 700 KWh batterilagring. Just nu håller en stor solpark på att byggas ut i Hultsfred, som till nästa år beräknas nå tio MWh, plus batterilagring. Den är en renodlad produktionsanläggning, byggd på en nerlagd parkeringsplats. Till det kommer sex mindre solparker på olika orter.

Vilken roll har ETC El:s kunder och sparare i ETC Sol för att förverkliga detta?
– Det har en enorm betydelse. Crowdfundare och sparare är hela förutsättningen för att vi ska kunna fortsätta bygga ut.