EU ger solcellsrevolutionen ny kraft

EU:s lagförslag om krav på solceller är en dörr som öppnas mot en bättre framtid, skriver Johan Jenny Ehrenberg.

Att EU-parlamentet nu antagit lagförslaget om solceller på byggnader är mycket viktigt. 

Just när desinformation och rena lögner sprids av en allt mer aggressiv höger tar EU ett beslut som innebär att solcellsrevolutionen får ny kraft.

När lagen är på plats blir det krav på att alla offentliga hus ska ha solceller. Nybyggen utan solceller blir otänkbart och det enorma energislöseri det innebär att inte sätta upp solceller upphör. Istället får vi anläggningar som ger enorm energitrygghet för hundratals miljoner européer.

Vi vet sedan många år att detta fungerar. Hundratusentals anläggningar i Sverige ger husägare bättre ekonomi och grannar renare el.

Men det är klart det finns de som förlorar på omställningen. Förlorarna är i första hand de som gynnas av fossil energiproduktion. Sverige är idag ett av få länder i Europa som har mest el i energisystemet, och vi har allt att vinna på att sätta upp solceller och få ännu mer förnybar el, så att förbränning och kärnkraft kan bromsas.

Det senare är ju ett rött skynke för högern och det är nog därför som elpolitiken i Sverige går åt fel håll. 

De stora bolagen agerar idag som bromsklossar. Elnätsbolagen kopplar inte in småskalig ny el i rimlig tid, solparker stoppas, myndigheter och stora bolag kämpar för att små elkunder inte ska få vara med i det nya energisystemet där alla med hemmabatterier och solel faktiskt hjälper till att stabilisera elnätet. 

Marknaden för detta – som kallas frekvenshandel – försöker de stora aktörerna lägga beslag på. De små hindras med absurda regler och märkliga åsikter från Skatteverket som gör att de inte får använda sitt batteri fullt ut.

Men EU:s beslut är en dörr som öppnas mot en bättre framtid. Sverige har försökt gå på tvärs mot den utveckling som solceller skapat – drömmen om centralisering istället för lokal decentraliserad energimakt har varit rådande. Men EU pekar nu på att lösningen faktiskt är att alla gör sitt och tillsammans skapar den energi vi behöver. För solen räcker för allt mänskligheten vill använda vad gäller energi. Med klok lokal lagring blir det soligt 24/7!

Nu behöver Sveriges regering uppdatera sig. Stöd det småskaliga, ta bort absurda regler som ger elnätsbolagen makt att skrämma bort kunder från solel med orimliga nätavgifter vid export. Ge Skatteverket uppdrag att ändra batterireglerna. Inför regler så hyresgäster får lov att ta del av solceller på huset man bor i, även om fastighetsägaren surar.

Johan Jenny Ehrenberg