EN GOD SOLIG NYHET

Idag blev vår nya solanläggning på 1 megawatt klar. Det räcker till ungefär 500 nya medlemmar i ETC el. I 50 år framåt!

Idag blev vår nya solanläggning på 1 megawatt klar. Den är på sluttningen mot öster i Katrineholmsparken och är en anläggning som kommer göra el till morgonpigga ETC el kunder. När solen går upp öst producerar anläggningen som mest.

Den är helt byggd i träställningar (lagrar kol med andra ord) och har som bas begagnade balkar vi fått från en rivning av järnväg under reparation.

1 MW kommer producera 1 miljon kWh på helåret vilket räcker till ungefär 500 nya medlemmar i ETC el. I 50 år framåt! (Ja detta är paneler med 30 år i så kallad effektgaranti, det vill säga med lång hållbarhet och långsam minskning i effekt).

En rolig detalj är de ”trekantiga” ställningarna vi gjort som innebär att det används väldigt lite material då panelerna fästs direkt i varandra. Det är en test inför ett större montage där vi här kan se eventuella problem i förväg.

Anläggningen har byggts under kalla och jobbiga förhållanden. Snö, halka och höststormar. Men allt har gått bra. Ett stort tack till Abraham, Björn, Awet, Tesfalem, Mihreteab, Goytom, Hamid, Meseret och Habtemaryam som tillsammans både byggt ställningar, monterat solcellerna och dragit all el.

Nu firar vi.
Och sen?
Nästa projekt i solparken blir, ja just det, mer solceller. Bland annat på växthusen och ovanför odlingarna.
Och snart är det vår!

Tack alla för stöd och uppmuntran.