Det hjälper att spara på el – sänker priserna i hela landet

Svenskarnas sparande på el har gett effekt – motsvarande två mindre kärnkraftsreaktorer. Detta i kombination med mycket regn och att Europa har fyllt lagren med naturgas ger oss låga elpriser.

– Priserna har varit väldigt låga och det beror till stor del på vädret, säger elmarknadsanalytikern Christian Holtz i ett inslag i SVT:s Aktuellt. 

Hushållen och industrin har sparat runt 6-7% energi det senaste året, och det betyder också väldigt mycket för elpriserna. Det motsvarar vad två mindre kärnreaktorer producerar på ett år. Elen har nu blivit så billig att flera kärnreaktorer går på halvfart eftersom produktionen helt enkelt är olönsam, enligt Aktuellt. 

Även för vintern ser prognosen ljus ut. Terminspriserna på el ligger lågt, runt 50 öre per kilowattimme. Som det ser ut i nuläget verkar det alltså inte bli en energikris liknande den förra vintern. 

– Men det är en större osäkerhet än vad vi har vant oss vid, så ska man vara på den säkra sidan kan det vara klokt att lägga undan några tusenlappar, säger Christian Holtz i Aktuellt.