Den eviga lögnen om kärnkraften

2021 började SD hävda att S och MP lagt ner kärnkraft. M hängde på, och sedan dess har lögnen spridits i trollmedier, men även seriösa. Problemet är att detta inte är sant.

Den här texten publicerades ursprungligen i Dagens ETC.

I några dagar har jag svarat på runt tusen mejl. Orsaken är att jag till 180 000 mottagare av vårt nyhetsbrev föreslagit att vi bör storsatsa på solel för att stoppa kärnkraften.

Det märkliga med svaren jag får är inte att de kommer från kärnkraftsvänner, utan att de alla påstår samma sak. Nämligen att S och MP förstört Sveriges energisystem genom att lägga ner kärnkraftverk.

Problemet är att detta inte är sant. 

Det var EON själva som beslutade lägga ner Oskarshamn 2 redan 2015. Orsaken var Fukushima-katastrofen 2011, som innebar att svenska strålskyddsmyndigheten 2014 beslutade att kärnkraftverk måste ha dubbla skydd mot härdsmälta, en så kallad oberoende härdkylning. 

Detta var alltså inte ett politiskt beslut, utan ett rent säkerhetsbeslut. Och det skulle bli dyrt. Så ägarna la ner gammal kärnkraft.

Detsamma gäller Vattenfall, som redan 2014 hade räknat på vilka reaktorer som skulle kunna klara en sån investering. Man beslöt lägga ner Ringhals 1 och 2 och istället satsa på ökad produktion i bland annat Forsmark.

Det fanns inga politiska beslut bakom detta, enbart ekonomiska, vilket Vattenfalls tidigare ordförande Lars G Nordström bekräftat.

Det enda beslut som togs över blockgränsen 2016–2018 var att ta bort effektskatten för att göra kärnkraftsel mer lönsam. 

Ägarna la ner ändå. Marknadens hårda makt. 

2021 började SD hävda att S och MP lagt ner kärnkraft. M hängde på, och sedan dess har lögnen spridits i trollmedier, men även seriösa. 

Lögnen var sann för brevskrivarna. Ilskan total när fakta presenterades. Politikens makt var noll. Olönsamhetens makt 100.

Och allt prat så meningslöst för en lögn blir inte sann av upprepning.

Johan Jenny Ehrenberg