”Den billigaste elräkningen var på 20 kronor”

Tusentals människor har läst en text där Erica Söderberg berättar att den som hyr av ETC Bygg får en mycket låg elräkning. Frågorna är många. Emma Flavet, som fakturerar elräkningarna, reder ut vad som gäller.

Emma Flavet förklarar att elräkningen för den som hyr sin lägenhet av ETC Bygg naturligtvis varierar beroende på årstid, precis som alla andra elräkningar.
– Om man jämför kWh-priset i augusti med januari har priset mer än halverats under denna period.

ETC Bygg har totalt 75 lägenheter i Växjö och Västerås. Just nu byggs ett hyreshöghus i Malmö. Byggena är möjliga, för att människor sparar i ETC Bygg, mot en avkastning.
Den största lägenheten är 117,3 kvadratmeter och den minsta är 34,5 kvadratmeter.

Alla hyreshusen har solceller. ETC Bygg hyr solcellerna från ETC Sol, och Emma Flavet förklarar att hyresgästerna enbart betalar för sin faktiska elförbrukning.
– Prissättningen baseras på en modell som tagits fram tillsammans med Hyresgästföreningen och syftet är att erbjuda ett elpris som är 40 procent lägre än det genomsnittliga marknadspriset.

Vilken är den dyraste elräkning du någonsin fakturerat till någon av ETC Byggs hyresgäster?
– Den dyraste elräkningen vi har fakturerat uppgick till cirka 400 kronor.

Vilken är den billigaste?
– Den billigaste elräkningen vi har fakturerat, för en hyresgäst som bott i lägenheten hela månaden, uppgick till cirka 20 kronor.

Emma Flavet förklarar att dessa siffror gäller förbrukning. Men även elnätsavgiften är förhållandevis låg, tack vare att ETC Bygg hyr solcellerna från ETC Sol.
– Alla våra hyresgäster betalar en fast elnätsavgift på 102 kronor i månaden.

Hur många av ETC Byggs hyresgäster har en elräkning på cirka en hundralapp i månaden och hur många månader om året?
– Förbrukningskostnaden brukar generellt ligga mellan 25 och 100 kronor i månaden. Eftersom många av våra hyresgäster har en låg elförbrukning, håller sig de flesta inom det lägre spannet.