Vi testar plåttak med inbyggda solceller

Nu är det uppsatt. I ETC Solpark har vi gjort en carport som enbart har ett plåttak som väderskydd. Det unika är att plåten faktiskt samtidigt är solceller.

Nu är det uppsatt. I ETC Solpark har vi gjort en carport som enbart har ett plåttak som väderskydd. Det unika är att plåten faktiskt samtidigt är solceller. 

Taket skyddar cyklar och bilar samtidigt som det producerar ren solel. Det här systemet har svenska Midsummer tagit fram och vi har köpt en tillräckligt stor yta för att kunna göra en ordentlig mätning under året. Solplåttak fungerar, det är ingen tvekan, men vi kommer att jämföra taket med de anläggningar som vi redan har med vanliga solceller.

Montage med vanliga solcellspaneler blir dyrare än montage där själva taket redan innehåller solcellerna. Men å andra sidan är det här en nischprodukt idag som är dyrare i inköp. 

Vi har satt upp 49 stycken 96W paneler som totalt ger 4,7 kW. På helåret räknar vi med att de kan ge ca 4300 kWh.  

Vi har monterat taket med en liten vinkel mot öst (för att vattnet ska rinna av åt rätt håll) och vi visar hur mycket taket producerar på vår karta här. (Ungefär mitt på kartan hittar du Carport.)

Är du nyfiken på att använda plåttaket för egna byggen kan du besöka parken och se själv hur de ser ut. Vi kan också vidare förmedla inköp om du vill vara med och sprida denna produkt. Kanske på ett tak nära dig. (Vår gissning är att taken i första hand kommer ersätta de som reda idag har plåttak och behöver byta dem).

Alla anläggningar i ETC Solpark är finansierade av ETC:s läsare som sparar i våra solceller. Vill du vara med och sätta upp ännu fler solceller så kan du läsa mer om våra olika sparande här eller ansöka direkt om sparande här.

Sparandet sker i form av B-aktier och du har 2 procent i avkastning varje år. Behöver du avsluta sparandet har du tre månaders uppsägningstid.