Solrevolution – på riktigt!

Vi lever i en revolutionär tid, det gamla rasar – men gör det inte frivilligt.

Detta är en farlig text. Den kan ändra politiken. Ska vi ta och göra solrevolution på riktigt nu? Vi två? Och några tusen till?

Jag sitter och tittar på rader av solceller i vår park och jag är lycklig eftersom jag inser att vi fick rätt i allt vi sa och lovade varandra för några år sedan. Alla de kritiska och negativa rösterna hade fel. Det här är framtiden och alla försök att stoppa har misslyckats. Nu sätter till och med kommersiella lagerlokaler upp solcellerna.

Vi lever i en revolutionär tid, det gamla rasar – men gör det inte frivilligt. Det gör det med näbbar och klor fastlåsta vid en ekonomi och ett energisystem som förstör för alla. Men vi behöver inte oroa oss. Ingen kan stoppa förändringens vind.

Ja! Kalifornien beslutade att alla nya hus ska ha solceller på taken. Byggare måste anpassa sig och leverera hus som kan producera el, inte bara konsumera. Det fantastiska i detta är att när någon har solceller på sitt tak så gör hen nytta för alla andra. Ja, ren klimatnytta! Medan den som köper smutsig el förstör för alla.

Husets tak har blivit ett politiskt maktinstrument att använda.

Det här ändrar ekonomin och makten. När miljoner människor äger eller hyr egenproducerad solel så faller energibolag. När vi på ETC soliga soltimmar i maj med våra solceller producerar lika mycket el som alla ETC Els konsumenter använder, då är oberoendet redan här. (Jo, det ska bli mycket mer.)

Stolt? Ja, det är klart vi ska vara stolta över att ha gjort det andra bara pratat om, men aldrig velat.

Kaliforniens beslut är en spik i kistan på ett energisystem av karteller som styrt energipolitiken – och därmed utsläppen – på jorden. Elproduktion är den ensidigt största utsläpparen vi skapat. De stora kartellerna i EU har redan tvingats skriva bort mer än 600 miljarder kronor i värde, det enda som hindrat fler konkurser är att de har stöd från de tunga finansplacerarna (som annars förlorar allt de lagt in) och staterna. Ekonomiskt finns det inte en chans att försvara el skapad via bränsle (olja, kol, uran, skog, gas) jämfört med el skapat av solen eller vinden direkt. Din solel kommer bara bli billigare månad för månad, till slut har du gratis el och ingen annan elproduktion kan tävla mot det.

Fast de kommer försöka.

Varför Kalifornien? Varför kan inte regeringen i Sverige införa lagkrav på egen el? Så här är det: svensk energipolitik styrs av stora energibolag, kommunal fjärrvärme och så en finansmarknad (dina pensionspengar) som inte vill förändring. Politiken levererar.

Energibolagen har bromsat förnybart i Sverige i decennier med sin kärnkraft, det slaget har man nu förlorat, idag är rädslan att förlora makten över all storskalig produktion. Därför storsatsar till och med Vattenfall nu på vindkraft i landet (Åsele), storskalig kontroll över elproduktion är viktigare än det radioaktiva löftet.

Men oviljan att med lag kräva solel på nya hus handlar också om fjärrvärmebolagen. De har länge motarbetat solel eftersom solcellerna ger el när fjärrvärmen är som mest olönsam (när vi inte köper värme till husen, bara lite varmvatten). Solel förstör kommuners affärsplaner. Inte några få solpaneler. Men om många klär sina tak så… I själva verket borde fjärrvärmen stängas sommartid av klimatskäl och ersättas med billig eluppvärmt vatten från solcellerna istället.

Det tredje benet som bekämpar solel är nätägarna. Elnäten mår egentligen bra av lokal solel som minskar behoven av import från andra delar av landet. Men det svenska elnätet ägs av energibolagen, fjärrvärmebolagens ägare och pensionsfonder och Folksam. Deras prishöjningar är absurda men deras rädsla för lokal självförsörjning är ännu större. Vattenfall har redan försökt införa stopp för ny solel på Gotland.

Så… Sverige kommer bli sista landet som tar solrevolutionen på allvar – om det nu inte var så att du och jag faktiskt kan strunta i det där. För så är det. Vi kan skapa framtiden utan dem.

Vi kan bygga egna elnät mellan våra hus och dela solelen (det heter DC-nät och är lagligt.)

Vi kan halvera priset på solceller genom att göra gemensamhetsinköp direkt från fabrik. Vi har redan gjort två omgångar och sparat tre miljoner kronor till de som varit med.

Vi kan flytta våra pengar till grannens tak när hen saknar resurserna.

Vi kan skapa solrevolutionen som gör energin nästan gratis för alla om vi gör det ihop.

I tysthet har vi på ETC genomfört ett projekt där vi lånar ut solceller till de som har ETC el. De hyr panelerna som vi sätter på deras tak och betalar en hyra som är billigare än elpriset! Idag har 140 hus dessa hyrsolceller. När de är betalda sjunker hyran tills panelerna blir gratis och därmed också elen i huset. Det här är helt finansierat av läsare som flyttat en del av sina pengar från banken till solceller hos oss. Mot en bra ränta.

Nu vill vi göra detta stort. Låt oss börja med 1 000 tak till. Och sedan 1 000 till. Du lånar ut och vi sätter upp och husägaren betalar ersättningen som går till dig och oss och får själv billigare el i huset.

Det här är politik på riktigt för mig, vi går förbi maktbolagens lobbyister och gör det vi måste för barnbarnen.

Ja, jag är oändligt trött på alla som talar fint om oro för klimathot och ”om hållbarhet” och sedan inget gör, trots att de verkligen kan. De rika, de som äger bolag, de som har politiskt ansvar. Men att öda tid och debatter på de som inte vill annat än bromsa är rätt meningslöst.

Alltså gör vi istället.

Det här är en annorlunda ledare eftersom jag struntar i all hovsamhet och uppmanar dig rakt och enkelt.

Kan du så låna ut pengar så vi kan sätta solceller på andras tak.

(Kolla här.)

Byt till ETC El så vi får mer kraft att göra mer klimatnytta tillsammans.

Själv har jag just skrivit klart min nya klimatbok som heter ”Hoppet” och jag laddar nu för att presentera den på den stora solfesten i vår solcellspark i Katrineholm den 9 juni.

Jag hoppas vi ses.