Sänkt skatt på solel: ”Det är en härlig seger”

Johan Ehrenberg, grundare av ETC och ETC El, kommenterar beskedet att skatten på solel sänks.

Johan Ehrenberg, grundare av ETC och ETC El, kommenterar beskedet att skatten på solel sänks.

Skatten på solel sänks och tas bort för dem med flera anläggningar. Vad tänker du om det?

– Det är en härlig seger. Både för oss som drivit frågan och för alla som lever i en tid där nyheterna handlar om att polarisen smälter. Både MP och S har slingrat sig om varför de införde denna solskatt och det är ju jättebra att de äntligen ändrar sig. Faktum är att de tokbromsade solelen med det förra beslutet. Åsa Domeij på Axfood kallade det ju också ”idiotskatten”.

Vad får detta för konsekvenser?

– Nu kommer Sverige börja fyllas med stora solcellsanläggningar på stora tak. Hyreshus kan få solceller. Kommunala fastigheter kan bli rena elproducenter. Jag tror vi får en fantastisk utveckling. Äntligen kommer Sverige sluta halka efter alla andra länder.

Vad är nästa steg för att snabba på omställningen till förnybart?

– Kanske att inte kalla det ”förnybart”. Vi måste skilja på el från vind och sol och på el där man bränner träd och skapar utsläpp. Solel ger ren el 40 år framåt och kan på sikt stå för hälften av ett lands el. Men då måste vi satsa på vågkraft, vattenkraft och geokraft också. För ännu renare balans och trygghet. Den mesta elen kommer vi i framtiden tillverka lokalt! Så nästa gång storbolagen försöker bromsa förändringar måste regeringen våga vara lite mindre följsam och mer kritisk till vad lobbyisterna hittar på.