Så räddar vi en sjunkande värld

Hur får vi de tysta med makt att agera? Det enda jag tror på är aktivism och att göra det rätta tillsammans.

Hur får vi de tysta med makt att agera? Det enda jag tror på är aktivism och att göra det rätta tillsammans.

Den här texten är ursprungligen en ledare i Dagens ETC.

I dagarna fick vi alla det där beskedet som vi inte ville ha. Det som klimatforskare varnat för, som aktivister demonstrerat kring men som de ansvariga ignorerat och försökt trolla bort. Men nu tinar alltså isen på Grönland i en ostoppbar takt. Även om vi människor slutar med alla klimatutsläpp fortsätter det här, isen smälter och havsnivån kan stiga med många meter.

Det här kommer förändra all planering av transporter, hus och matproduktion. När haven stiger påverkas floder och insjöar långt från havet, Mälarens kust ändras, Strandvägen i Stockholm försvinner, liksom Göteborgs nya hippa områden längst vattnet. Och diskussionen om strandskydd kommer få en helt annan innebörd. Falsterbo finnas kvar bara bakom en mur högre än den Donald Trump vill bygga mot Mexiko. Vattenbrist överallt.

Det här beskedet är med andra ord den största nyheten vi haft och den presenteras i små artiklar ungefär som en halkolycka på E4:an brukar beskrivas.

Men det här är ju något helt annat.

Det är en katastrof som borde innebära att Isabella Lövin (MP) och Stefan Löfven (S) kallar till akut krismöte för alla. En katastrof som direkt borde få EU att samlas, FN att ha extramöten och omgående presentera planer på stopp för smutsig energi (som står för 70 procent av våra globala utsläpp). För även om inte Grönlandsisen kan räddas så kan andra katastrofer forfarande hanteras.

Det absolut viktigaste med denna katastrof är att de som har makten, politik och energibolag alltså rycker på axlarna. Media stoppar inte pressarna, tv har inte akuta krismöten med dagliga träffar där forskningen presenteras och diskuteras. Ja, även om tokar från höger genast kommer samlas i lobbygrupper som skriver upprop om ”ingen fara, ingen fara” så är det bättre än denna ingentingreaktion.

Jag skulle även se positivt på idiotförslag från energijättarna där man kanske föreslår kärnkraftverk som ska driva enorma kylanläggningar mot isen, eller något annat vansinnigt som inte fungerar bara de kan fortsätta få tjäna miljarder på sin business.

Allt utom denna tystnad vore ett framsteg.

Jag skriver att världen sjunker fast det är vattnet som stiger, men rent politiskt och fysiskt blir det samma sak för oss människor.

”Godmorgon”, säger mannen och lyfter på sin hatt medan vattnet går honom till axlarna. ”Hur är det?”

”Tack bra”, svarar den andre kostymklädde i samma position. ”Börsen har stigit så vi ser fram emot en lönsam vecka.”

Så hur ändrar vi det här?

Hur får vi de tysta med makt att agera?

Det enda jag tror på är aktivism och att göra det rätta tillsammans.

Ett litet exempel. Förra veckan gjorde vi en liten annons till ETC-läsare om att vi behöver mark till hyreshus och solcellsparker. Mycket mark. Minst tio hektar för det senare. Denna vecka sitter jag halva dagarna och bara svarar på roliga, tänkande och kloka förslag. Några projekt kommer nog komma igång från detta enkla och vi kommer redovisa det i våra medier kontinuerligt.

Men redan nu kan jag säga att ETC-läsarna gör en större klimatinsats än hela det samlade fondsystemet, banksystemet och energibolagen i Sverige.

För att skynda på ska jag svara på några av de frågor jag fått återkommande redan här.

Är det rätt att ta ner skog för att få upp solceller?

Nej, skogen lagrar koldioxid och ju mindre vi avverkar desto bättre. Enda gången skog bör tas ner är om trä används till byggnader och liknande och därmed lagrar koldioxid.

Kan man inte sätta solceller runt vindkraftsparkerna?

Det går utmärkt. Det är gjort i bland annat England. Att det inte sker i Sverige beror på ägarnas ointresse eller okunskap. Soliga dagar är det oftast lite vind, mulna mindre sol så teknikerna funkar fint ihop.

Kan man inte kombinera solceller med odling?

Jodå, vi gör en test på det, glesa solceller på höga ställningar över marken innebär att mer fukt kommer till plantorna och de skyddas de soligaste dagarna. Det krävs dock en bonde som klarar av att hantera skötsel och skörd trots stolparna. Ju mer robotiseringen går framåt i jordbruket, desto enklare blir det. Små AI-styrda maskiner kan jobba mycket mer effektivt dygnet runt än de stora kolosserna som idag skördar.

Varför inte solcellskooperativ?

Det hjälper vi gärna till med. Men det behövs en lagändring så människor får flytta hem elen till sig själva utan dagens påslag.

Måste man bygga så stora hyreshus?

Nej, tvåvåningshus jobbar vi med liksom radhus. Det viktiga för oss är att vi får rejäl tak för solceller så husen blir självförsörjande.

Varför sätter ni inte solcellerna ovanpå deponierna som soptipparna skapat?

Det är ett antal kommuner och stora energijättar som styr avfallsanläggningarna. Det är fullt möjligt att göra det till solcellsyta. Men de vill inte (och varför får de svara på själva).

Ja, Grönlandsisen smälter. Inget händer. Andra nyheter berättar att Volvo med deras fossila suv:ar förstör hela det svenska klimatprogrammet. När förbjuds de? Och vilken mur ska politiken bygga vid nästa våg av klimatflyktingar?

Vi har all teknik, alla pengar och all kunskap för att stoppa utsläppen.

Nu är det helt ointressant att tycka saker, nu gäller det att göra.

Du har säkert läst att det har börjat hungerstrejkas för klimatet.

Hungerstrejka för att politiken fegar.

Vad berättar det om vårt samhälle att vi låtit det gå så långt?

Vill du ha fler frågor och svar?

• Det kommer på ETC El allt eftersom.