Så mycket förnybar el används i Europa

Allt fler hushåll och företag runt om i Europa väljer att köpa sin el från förnybara källor. Redan i början av augusti hade hushållen använt mer förnybar el i år än under hela förra året, visar nya rekordsiffror.

Allt fler hushåll och företag runt om i Europa väljer att köpa sin el från förnybara källor. Redan i början av augusti hade hushållen använt mer förnybar el i år än under hela förra året, visar nya rekordsiffror.

De människor runt om i Europa som stödjer den nödvändiga omställningen till en hållbar energiproduktion blir allt fler. Den el vi konsumerar tillsammans från förnybara källor ligger nu på hela 380 TWh, visar nya siffror. 

Siffrorna visar ändå bara hur mycket el som konsumerats fram till början av augusti i år – fortsätter utvecklingen i samma takt kommer hela 500 TWh el i Europa att köpas direkt från gröna energikällor under helåret.

– Det här visar att hushållen i Europa menar allvar med övergången till förnybar energi, säger Tom Lindberg på ECOHZ, som har tagit fram siffrorna. 

Så går du med i solrevolutionen

Det finns flera sätt att hjälpa till att bidra till omställningen. Har du möjlighet att sätta upp egna solceller där du bor är det ett smart, miljövänligt och lönsamt sätt att producera förnybar energi direkt till dig själv och dina grannar. När investeringen i solceller väl är betald, genom att din elräkning blir mindre och att du säljer den överskottsel du inte själv använder, har du så gott som gratis el resten av livet så länge dina solceller är intakta.

Har du inte möjlighet att sätta upp solceller själv kan du byta elleverantör till ETC el – där 19 kronor/månad och allt överskott används till att sätta upp nya solceller.

ETC el bygger hela tiden ut solparker (kom gärna förbi och titta på någon av dem!) och sätter upp nya solanläggningar. Nästa projekt är en ny mikrosolpark uppe i Norrland (jo, det går bra att producera solenergi också så långt norr ut).

Den 18 juni kl 13.00 i år producerade ETC el för första gången mer solel än alla kunder konsumerade (när solen inte skiner kommer elen från vatten- och vindkraft). Nu väntar vi bara på Vattenfall…

Känn dig inte ensam.

Gå med i solrevolutionen idag – byt till ETC el!