Så går vi från hopp till handling

Min tanke är enkel. Kan vi så kan miljoner fler. Låt oss bara visa hur man gör, genom att göra.

Vad ska vi göra resten av våra liv? Nej, de orden är inte deppiga, de innehåller en berättelse om att vi alla kan få det bättre, leva rättvisare och verka i en renare värld. Pessimism och ångest hjälper oss ingenstans. Istället är det den självklara känslan av att vi kan lösa detta som får oss att ta nästa steg. Och nästa.

Jag har själv avslutat en årslång turné som hått under namnet Hoppet. Jag har åkt flera tusen mil med elbilen, burit flera tusen böcker och ETC:s näringsflaskor uppför trappor och pratat med nära 10 000 människor i allt från Malmö till Luleå. Ja, och en massa ställen däremellan. Som Röstånga. Eller Nora. Eller Avesta.

Det har varit fantastiskt. Ett enormt stöd för att verkliga göra saker, inte bara tycka.

Och eftersom jag ser ETC som en rörelse har jag bara blivit stärkt i den andan efter varje träff. Sovit gott i vetskap om att vi gör världen bättre.

Så, nu är det dags att gå från hopp till handling.

Låt oss bevisa och göra något alla de som förstör vår jord säger är omöjligt.

Låt oss ta alla som är ETC, alla 10 000 som prenumererar och alla 10 000 som har vår el och våra solceller och alla deras familjer och lova varandra att göra oss alla, gemensamt, klimatneutrala.

Ja, låt fler än 20 000 människor visa att det är lätt att rädda klimatet.

Vi sänker våra klimatavtryck på jordens hjässa ner till under 1 ton per person och år, från de cirka 11 ton snittsvensken lever med att skapa idag.

Hur då?

Jo, vi gör det genom att företa oss saker. Tillsammans skapa en förändring via det som heter ETC.

För företagen som är ETC finns ju inte för sin egen skull. De finns för att förändra.

Via den här länken kan du se en plan på vad vi kan och vill göra. Bit för bit öka kraften för att bryta utsläpp och leva klimatpositivt.

Vi 150 som jobbar på ETC är en liten kraft i detta, de viktiga är alla 20 000 som är med runt omkring.

Och alla 20 000 som finns runt dem. Och alla… Ja, du förstår nog.

I mina tal  brukar jag säga att det inte finns någon som kommer rädda klimatet. Ingen som lever heter nämligen Någon. Det finns bara ett jag som gör det jag kan. Det finns ett du som gör allt du kan.

Och tillsammans blir vi ett vi och det är ordet är magiskt. För det är alltid vi som förändrar världen, det är vi som är hoppet. Men det är också vi som är handlingen.

Vår plan bygger på FN:s rapport som berättar för oss att vi har max tio år på oss att halvera utsläppen. Så då gör vi det för alla 20 000. Och mer.

Tillsammans, med projekt och investeringar och förändringar minskar vi våra utsläpp.

En del gör vi var och en själva. (Genom att exempelvis inte flyga under dessa år.)

Nej, det här är inte en affärsplan, det är inte ens en långsam reformism, det är projekt som revolutionerar och ändrar våra liv men utan att försämra på något sätt.

Och min tanke är enkel.

Kan vi så kan miljoner fler.

Låt oss bara visa hur man gör, genom att göra.

Allt du ser i den här planen kommer vi försöka göra och initiera. Allt kommer inte gå bra, en del är säkert feltänkt, annat kommer gå snabbare och bättre än vi ens vågat tro.

Den totala kostnaden per person är 35 000 kronor. Ja, det är prislappen för ett klimatneutralt liv. Och som vanligt gäller att den som har mycket betalar mer än den som har lite.

Det som skiljer ETC från andra när vi räknar på klimatåtgärder är att vi räknar inom tio år, vi accepterar inga ökade utsläpp inom den perioden, vi accepterar bara sänkning.

Det gör också att vi – i motsats till många andra svenska ekvationer kring klimatpolitik inte räknar biobränsle som en del i lösningen, vi ser dem som ett problem.

Och det gör att våra utsläppskalkyler, alla exempel på hur mycket koldioxid vi binder och minskar, är tuffare och hårdare räknat än det andra gör.

Vi vill helt enkelt göra mer än vad riksdag och myndigheter säger ska göras. Vi tycker de bevisligen har fel, gör fel, eftersom vi trots många år av klimatpolitik fortfarande har ökande utsläpp i Sverige. Inte tvärtom.

Politiken och företagen har misslyckats. De lösningar som erbjuds duger inte.

Men det finns några enkla saker som kan och måste göras storaskaligt här och nu.. Byta energi. Rädda matjorden. Sluta bruka skog så att utsläpp ökar. Och med det ändra betéende, göra tvärtom, gå före politik och andra för det enda som kan ändra politiken är om människor redan börjat göra det rätta.

Vi gör.