Nu utmanar vi energimakten – tillsammans

Var och en kan inte pressa priser, men tillsammans kan vi halvera dem!

Så här är läget. Förnybar elenergi spöar fossil globalt.

Nu ändrar vi på hela solel-Sverige. Vi står inte ut med låtsaskonkurrensen och de uppblåsta priserna, nu måste vi i stället tillsammans skapa en ekonomi som blir allmän motmakt.

Så här är läget. Förnybar elenergi spöar fossil globalt. Hela 165 gigawatt nyinstallerat, vilket inte säger dig något – men räknar vi el så är det mer än hela Sveriges elproduktion på ett år. Att det går så fort beror på solel. Den ökade med 50 procent på ett år, och det här sker över hela världen även om Kina gör mest. Och minst gör… ja, du vet nog. Sverige, Finland, Norge.

Det här är i grunden väldigt konstigt. Vi är de länder som billigast och enklast kan balansera ett elnät mellan solel på dagen och vattenkraft på natten. Året om. Elen blir då nästan gratis, inget bränsle behövs för att betala energin och man måste inte vara ekonom för att fatta läget.

Om man är politiker beslutar man i stället stödja kärnkraft med fem miljarder i skatterabatt (vilket gör att din elskatt höjs från den 1 januari).

Men för alla andra borde poletten ha trillat ner. Kommuners hus, bostadsrätter, industrier, lager, villor, fritidshus, Ica Maxi-lador och… för alla är det i dag mycket billigare med solel än all annan el.

Ändå är Sverige sämst.

Vad beror det på?

Kapitalister är ju inte korkade, de brukar kunna räkna. Det handlar om att solel är långsiktiga investeringar. Plattorna på taket ger el i 40 år. Efter tio år har du gratis el resten av livet. Men en byggherre räknar ju med att kunna springa efter tre år (sälja). Industriers investe- ringar styrs av kvartalsrapporter (börsvärdet måste peka uppåt). Och försök prata långsik- tighet med en handlare som vet att marknaden kan slås sönder om Amazon stövlar in. rädsla skapar ingen hållbarhet. 

Genom ETC El har vi nu bestämt att försöka förändra det här. Vi är det minsta elbolaget men tror ändå att vi kan få en snöboll i rullning. Orsaken är att vi tar bort all vinst ur projektet, alla påslag och därmed kapar dina kostnader med upp till 50 procent. Plötsligt blir solelen hemma hos dig betald på bara fem år. Och en solcellspark går runt på tio år. Det finns tio seriösa solcellsföretag i Sverige.

Vi är bland de som jobbat längst, och vi har med åren sett att 80 procent av allt arbete är bortkastat. Det beror på något som borgerliga brukar jubla över, nämligen ordet ”konkurrens”. Det den gör är att höja priserna långt över vad de måste vara.

När en solelsentusiast vill ha solceller begär denna förstås offert från fyra till fem olika aktörer. Alla aktörer jobbar med samma produkter, och alla ger priser på i praktiken samma sak. Men eftersom bara en av fem kan få jobbet betyder det att 80 procent av arbetet totalt är bortkastat. För att kunna hantera det måste då alla fem ta höjd för det, priserna blir helt enkelt högre och den som får jobbet har ett påslag på kanske 30 procent för att klara alla de gånger hen i stället får nej. Och så pågår det i led efter led.

Det här fortsätter i en kapitalistisk ekonomi fram till dess någon blivit så stor att de andra kan slås ut (genom lägre pris) eller genom att en ny stor aktör kommer in för att nå dominans och därmed kanske kan tjäna pengarna på annat än solceller (kanske nan- siering av lån?).

Men tänk om vi vänder på denna logik?

Tänk om vi i stället helt bygger på gemensamma investeringar och köp, du blir inte kund utan aktör själv och vi blir bara handledare som hjälper dig med alltihop.

Vi tar bort påslag. Du köper till fabrikskostnad. Vi tar bort frakter. Vi utgår från ditt deltagande, och plötsligt är solel hälften så dyrt.

Praktiskt går det till så här: Alla som är ETC El-kunder får köpa solceller direkt från leverantören. Samma med den andra utrustningen. Sedan hämtar du grejerna (eller betalar för frakt). Du kan gå kurs hos oss i att montera solcellerna (eller också köper du den hjälpen via tips från oss) och sedan kopplar elektrikern in det hela (det får du inte göra själv, men det får vår elektriker).

Gör du allt själv kommer en solcellsanläggning på ditt tak kosta 6–7 kronor per watt i stället för 15 kronor. Gör du bara inköpet själv via oss kommer det kosta kanske 9–10 kronor. Hur som helst har du sänkt elkostnaderna till mellan 15 och 25 öre per kWh resten av ditt liv. Och stor del av dina barns liv.

Men hur kan det bli så billigt?

Jo, vi tar bort alla finansieringskostnader, alla påslag, och vi samlar in alla intresserade till ett storköp varje kvartal som ger oss möjlighet att förhandla direkt med tillverkarna (du betalar en liten förköpssumma så vi kan visa att du är med). Var och en kan vi inte pressa priser, men tillsammans kan vi halvera dem!

Trots den usla svenska ellagen – där man inte får flytta sin el från ett hus till ett annat – så lönar det sig med denna gemensamma ekonomi i stället för konkurrens, att bygga kooperativa solcellsparker för dem som inte har egna tak.

Läs mer här om detaljerna kring det här.

Så vad är haken?

Jo, du måste ha valt ETC El.

Du kan byta i dag. De som stöder kärnkraftsel eller elbolag som gillar bränna träd-och-sopor-el får kontakta dem och se om de vill erbjuda samma hjälp.

(Och tänk om det vore så? Då skulle Vattenfalls kunder på tre år kunna få bort hela kärnkraftsproblemet vi har.)

Det här är tillsammans-ekonomi. Vi är tillräckligt många för att gemensamt ändra villkor och få fart på solel i Sverige.

Om vi lyckas – om tillräckligt många vill vara med – då ändrar vi energimakten.

Om vi misslyckas så har vi i alla fall försökt.

Det är vi skyldiga våra barnbarn.