Nu är ETC Els första minipark klar

Nu är den första miniparken med solceller klar. Den ligger i Stora Mellösa i Närke och består av tre rader solceller inkopplade på en vanligt liten ledning.

Nu är den första miniparken med solceller klar. Den ligger i Stora Mellösa i Närke och består av tre rader solceller inkopplade på en vanligt liten ledning.
– Vi vill prova att sätta solceller överallt på ängar och gårdar, utan att behöva göra dyra ivnesteringar i elnät, förklarar Gahangir Sarvari som är ansvarig för ETC:s satsning på nya små solcellsparker.

Mikroparken är byggd av ETCs anställda i Katrineholmsparken. Ansvarig för bygget är Mats Rehn.

– Vi har valt att återanvända ställningar vi haft i Katrineholm. En del nytt har vi fått snickra ihop också. Under ställningarna står stora skruvar borrade rakt ner i marken. Det är ett montage som kan gå väldigt fort och det har varit rolgit att prova det här.

– En sån här liten park är lätt att få plats för på många ställen. Den skötsel som behövs är egentligen bara att lia bort gräs två eller tre gånger per säsong, förklarar Mats.

– Vill vill ju inte ha skuggor på panelerna.

Mikroparken i Stora Mellösa består av 260W paneler i tre rader. Totalt är det 189 polykristalinna paneler. Som mest kan de producera 50 000W vilket mitt på dagen ger el till ungefär 50 lägenheter. Inkopplingen i elnätet (som ägs av Eon) är på 63A.
På kvällen levererar ETC el från vattenkraft märkt med Bra Miljöval.

– Nu ska solparken stå här i minst 25 år, säger Gahangir. Det är mycket roligt att den första miniparken nu är igång. Nästa park blir i Gnesta och sen blir det Halmstad.

– Sverige är stort. Det finns plats för väldigt många solceller om man bara vill.