Hon håller Sveriges första solcellskurs för kvinnor

Begripligt, roligt och hållbart. Mariann Meyer vill få fler kvinnor att upptäcka solenergins fördelar – och i augusti kommer hon till ETC Solpark för att hålla solcellskurser för kvinnor.

Begripligt, roligt och hållbart. Mariann Meyer vill få fler kvinnor att upptäcka solenergins fördelar – och i augusti kommer hon till ETC Solpark för att hålla solcellskurser för kvinnor.

Den 3 och 31 augusti kommer Mariann Meyer till ETC Solpark Katrineholm för att hålla kurs för kvinnor om solenergi. Under kurserna får du lära dig hur du blir del av en rörelse som minskar vårt samhälles behov av smutsig energi och hur skapar din egen solenergi – från idé till färdig anläggning.

Hur kommer det sig att du själv blev solcellsinstallatör?

– Jag och min man är höghöjdstekniker och för några år sedan blev vi tillfrågade av ETC el om vi ville hjälpa till att montera solceller på tak som var lite krångliga. Det var så det började.

På seminarier och annat kring solenergi är det ofta en överrepresentation av män, inte sällan också i ganska mogen ålder. Varför är det så tror du?

– Ja, det är en miljö jag har arbetat i och det är lite tröttsamt. Jag tror att gemene man har varit lite skrämda av solcellsteknik ända sedan 1980-talet. Men det är också väldigt många kvinnor som redan har satt upp solceller på sina tak. Jag har bytt ut solceller som suttit uppe i 30-40 år och i de hushållen har det varit kvinnor.

Hur ska man få fler kvinnor att intressera sig för solceller?

– Kvinnor har ofta idéer och vilja att göra någonting, och det vill jag lyfta upp genom att hålla de här kurserna bara för kvinnor. Det är ofta vi som ser till att det faktiskt blir solceller på taket. Sen är det inte så många som själva monterar solcellerna och det ska vi ändra på.

Vad kommer man få lära sig på kursen?

– Framför allt att slappna av. Att förstå att solcellsenergi och teknik är väldigt begripligt, att det är något som både är roligt och hållbart. Jag hoppas att man blir inspirerad av att känna att man är med i ett sammanhang där man delar vilja och känslor med andra likasinnade.

Vill du gå på solcellskurs för kvinnor?

Läs mer och boka biljetter här (3 augusti) och här (31 augusti).