Hästveda solcellspark är demonterad

Därför är ETC Solpark i Hästveda nedmonterad och solcellerna flyttade.

I flera år har ETC Elproduktion drivit en fin liten visningpark vid ingången till Hästveda.

Parken kom till efter möten i byn och var en satsning på att försöka få igång en spridning av mer solel i Norra Skåne.

Det fungerade bra i början och vi byggde ut två gånger med lite nya paneler och montagesystem. Alla har kunnat följa produktionen direkt här i vår sajt.

Men tyvärr användes inte parken lokalt för visningar och utbildning (vilket var en av huvudmålen med anläggningen, förutom att göra lite ren solel). 

Parken blev – i motsats till våra andra parker och särskilt den i Katrineholm – enbart en produktionsplats med byns första elbilsladdare på plats.

Tyvärr, för ett halvt år sen började någon demontera solceller och eftersom vår personal befinner sig 60 mil därifrån blev det en svårhanterlig situation.

Vi valde därför att ta ner solcellerna och flytta dem, solceller klarar ju av att flyttas även om det kan kännas som ett onödigt jobb. Men solcellerna är ju crowdfundade så vi vill undvika ytterligare vandalism.

Det finns mycket att lära av åren med solceller i Hästveda. Framförallt om behovet av lokalt delägande och användning av solcellsparker. 

Nu är parken nere och det är en del städjobb kvar innan vi bestämmer hur vi ska göra framöver.

Det finns förslag på ett annat typ av montage (högt upp) som kan vara intressant, men framförallt behöver vi samarbetspartners som vill använda parken för utbildning med mera om det ska utvecklas. Det är en liten plats så det fungerar inte som kommersiell park, det måste ha vidare nytta än elproduktionen.

Samtidigt har vi på ETC elproduktion stora byggen för solceller som tar all tid. (Serverhall, nya växthus och så den megawatt stora solcellsanläggningen ihop med Seko Sjöfolk).

Så inget kommer ske i Hästveda förrän vi är klara med det.