BLOGG.

2019-10-22 08:00

Här följer du våra odlingsexperiment i ETC Solpark

ETC Solparks odlingsansvarige Mani Dadgaranfar bloggar om odlingarna i solparken.

2019-11-19: Daliorna tar vintervila

Dahlior! 

En sån mångfald av färg och form! Det finns över 55 000 olika namngivna sorter. Vi har haft ca 10 sorter hos oss men det lär bli fler! Jag har plockat upp och torkat våra knölar som nu packas in och förvaras svalt och mörkt i växthuset. 

Kanske kan vi ha en dag i början på året där vi har knölbytardag på kullen? Varje blomma har sin historia och det är ju så kul att dela historier och knölar :) 
 

2019-11-12: Lampor som funkar för både växter och människor

När det är så här grått och novembrigt ute så är det ganska mysigt att pyssla med plantorna inomhus. I ETC Varuhuset går det att hitta en del olika lampor och på kullen har vi några varianter med både vitt och lila ljus.

Det lila ljuset som är en blandning av röda och blå våglängder tas lättare upp av plantorna och driver fotosyntesen vilket ger växterna energi.

Och det funkar också på människor under gråa novemberdagar! 

2019-11-05: Några av växthusets exotiska plantor

Pawpaw
Pawpaw

Säg hej till några av växthusets exotiska plantor. Vi har en hel del plats i växthuset och förutom att vi odlar massor med tomater och har olika provodlingar så har vi även en del exotiska plantor.

Aprikos
Aprikos

Förhoppningsvis kommer vi få massor av goda frukter och bär eller för den delen ätbara stjälkar som russinträdet ger. På fotona ser vi Aprikos, Russinträd, Minikiwi, Pakistansk Mullbär och Asimina eller Pawpaw som den också heter.

Minikiwi
Minikiwi

Nu börjar plantorna sin vintervila och vi ser fram emot när de börjar få liv igen till vår. 

Mullbär
Mullbär

2019-10-29: Nu planterar vi grönkol

Idag har jag fått hjälp med att plantera små grönkålsplantor. Prana som har höstlov följde med till växthuset och varvade bokläsning med att hjälpa till och pyssla. Det är rätt varmt och behagligt i växthuset, runt 20-25 grader. Utetemperaturen låg på +1 när vi kom på morgonen. Vi kommer nog behöva få isolera några ställen och kanske även bygga in lite för att hålla kvar värmen när temperaturen sjunker mer där ute och det inte är så soligt.

Och med grönkålen så vet jag inte hur det kommer att gå, om de behöver mer ljus eller liknande, men vi testar och ser! 

2019-10-22: Så tar vi tillvara på tomaterna som är kvar efter säsongen.

Gröna Brandywine-tomater

Tomatsäsongen är över men vi har en hel del gröna tomater kvar. Vad göra?

Chutney på gröna tomater och chili är gott och kommer värma skönt i vinter. Jag plockade med mig ett par kilo grönisar från vårt solcellsförsedda växthus i ETC Solpark Katrineholm och gick upp till Niema där vi spenderade eftermiddagen med att koka chutney. Sött och gott blev det.

Niema förbereder chutneyn i köket.
Niema förbereder chutneyn i köket.

Chutneyn går att köpa om ett par veckor på ETC Bokcafé i Stockholm eller i ETC Solpark Katrineholm. 

I övrigt är vi också i full färd med att förbereda vinterodlingen med mikrogrönt.

Mer om det snart! 

Färdig chutney!
Färdig chutney!