Här är Sveriges solelstätaste kommuner

I takt med att priserna på solceller sjunker har marknaden för solceller vuxit i mycket snabb takt de senaste åren. Sedan 2014 har den totala installerade effekten solceller mer än tvådubblats runt om i landet.

I takt med att priserna på solceller sjunker har marknaden för solceller vuxit i mycket snabb takt de senaste åren. Sedan 2014 har den totala installerade effekten solceller mer än tvådubblats runt om i landet.

Enligt Solcellstoppen 2017, baserad på siffror från Energimyndigheten över solcellsanläggningar inom elcertifikatsystemet, har den totala installerade effekten runt om i landet ökat med hela 220 procent från december 2014 fram till juni 2016. I juni 2017 var den totala installerade effekten 106 935 000 W.

Eftersom Solcellstoppen baseras endast på de solcellsägare som finns inom elcertifikatsystemet är den verkliga effekten dessutom ännu högre än vad rankningen visar. Bakom sammanställningen står Fossilfritt Sverige, Power Circle och branschorganisationen Svensk Solenergi.

– Du sänker dina elkostnader och får en avkastning på de investeringar du gör, säger Johan Lindahl, talesperson för branschorganisationen Svensk Solenergi, till Aftonbladet

Räknat på installerad effekt per invånare toppas listan av Ödeshög, Vadstena, Varberg, Boxholm och Katrineholm. Att Varberg och Katrineholm finns med i toppen av listan beror bland annat på att det i dessa kommuner finns stora solcellsparker.

I ETC Solpark i Katrineholm finns nu en total installerad effekt på över 1 000 000 W och parken byggs hela tiden ut med nya solceller med hjälp av ETC:s solsparare, kunder hos ETC el, ETC Mobil och ETC Klimatkompensation.

Genom att installera solceller på din villa kan du förutom att göra en insats för miljön också sänka dina elkostnader med tusentals kronor om året.
– Ju mer el du gör av med, desto större möjligheter har du att spara pengar, säger Johan Lindahl.

Kommunerna som toppar rankingen 2017

1. Ödeshög: 72,6 W installerad effekt solceller per invånare
2. Vadstena: 67,8 W installerad effekt solceller per invånare
3. Varberg: 66,6 W installerad effekt solceller per invånare
4. Boxholm: 64,3 W installerad effekt solceller per invånare
5. Katrineholm: 52,2 W installerad effekt solceller per invånare
6. Arvika: 50,9 W installerad effekt solceller per invånare
7. Strängnäs: 44,6 W installerad effekt solceller per invånare
8. Simrishamn: 40,6 W installerad effekt solceller per invånare
9. Berg: 40,2 W installerad effekt solceller per invånare
10. Heby: 39,5 W installerad effekt solceller per invånare

Här kan du läsa mer om hur du också kan installera solceller