Dokumentär: Det våras för solen

Förnybar energi i form av sol- och vindkraft är nu billigare än fossil energiproduktion med gas och olja. Dokumentären Det våras för solen berättar om hur förnybar energi kan rädda jorden och samtidigt är en lönsam affärsmodell.

Förnybar energi i form av sol- och vindkraft är nu billigare än fossil energiproduktion med gas och olja. Dokumentären Det våras för solen berättar om hur förnybar energi kan rädda jorden och samtidigt är en lönsam affärsmodell.

Trots att en klimatförnekare nu är installerad som världens mäktigaste ledare lär den snabba utvecklingen när det gäller solenergi inte gå att stoppa. I dokumentären Det våras för solen berättas om hur teknikutvecklingen samt stora satsningar på solenergi i framförallt Kina och Tyskland gjort att priserna på solceller rasat de senaste fem åren. Kostnaden för att producera el med solceller har nu blivit så låg att det blivit mer lönsamt än fossil energiproduktion. Utbyggnaden av sol- och vindkraft går med en rasande fart.

Här kan du se dokumentären
Vill du vara med i solrevolutionen? Då kan du:

1. Sätta upp egna solceller.

Har du möjlighet att sätta upp egna solceller på ditt tak är det det smart både för miljön och för din plånbok. Vi på ETC EL kan hjälpa dig med allt ifrån planering till installation. Vi utgår från din elförbrukning idag, tillgängliga takytor och designar en anläggning efter dina behov.

Som mikroproducent/prosument av solel betalar betalar du ingen skatt på den el du producerar till dig själv, du betalar heller ingen energiskatt eller moms på den överskottsel du säljer till ditt elbolag en extra solig dag. Dessutom kan du få solcellsbidrag för hela anläggningskostnaden. För varje kWH el du exporterar ut i nätet får du 60 öre i skattesänkning, samtidigt som du även kan få elcertifikat som gör att du sammantaget sparar mellan 110 till 140 öre för varje kWH du producerar med din anläggning.

Har du ett hus med lämpligt tak men inte finanser att få upp de klimaträddande panelerna själv? Låt oss i sådant fall låna taket av dig. Sen hyr du solcellerna av oss till exakt samma månadspris som du idag köper din el för! Du betalar inget extra, det blir samma pris som du idag betalar till ditt elbolag och din nätägare. Skillnaden är att du gör klimatsmart el till ditt eget hus. Läs mer här.

2. Byta till ETC El

Har du inte möjlighet att sätta upp solceller själv där du bor? Du kan göra klimatnytta ändå genom att byta till ETC El. ETC El är ett elbolag där allt överskott går direkt till att sätta upp nya solceller. Syftet med ETC El är inte att generera vinst, utan att tillsammans med dig göra världen lite grönare. Vi är nästan 5 000 som köper el av ETC El idag och våra solparker runtom i Sverige blir hela tiden fler och större.

3. Spara i solceller

Nu kan du spara med rent samvete, utan spekulation, utan bonusar till direktörer, utan vinster till bankägare. ETC har tagit fram en lösning för dig som vill spara och samtidigt göra världen lite renare. Om du gillar ren solel och vill vara med så är du varmt välkommen att spara i solen hos oss! Du får två procent ränta och dina pengar går direkt till nya solceller och arbetet med att sätta upp dem.