Nu bygger vi klimatsmarta hyreshus – med din hjälp

Vackra trähus med plats för ett blandat boende. Det är vår vision av husen som vi nu börjar bygga.

Vackra trähus med plats för ett blandat boende. Det är vår vision av husen som vi nu börjar bygga i Västerås.

Du hittar många ettor och tvåor men också några större lägenheter i etage. Här bor man i olika åldrar, här finns både plats för gemenskap och för att få vara ifred.

Alla hyresgäster har tillgång till egen odlingsbalkong. Vi räknar med att de som bor helt enkelt vill vara del i ett klimatsmart liv. Vi delar gemensamt på trehjulingar för enkla frakter och på våra elbilar som är del i bilpoolen. Vi tar hand om organiskt avfall själva och fermenterar till näringslösning i våra odlingslådor och i trädgården. (Och vi säljer den vidare via ETC Näring när vi har för mycket.)

Bild: Peter Rosengren

Det här är klimatsmarta trähus rakt igenom. Inga kompromisser. Bostäderna är hälsosamma och har hög komfort med frisk luft och jämn temperatur både sommar och vinter. Vi gör vår egen energi från hustaken och balkonger, den mesta uppvärmningen kommer från oss själva: husen är kraftigt isolerade i träfiber och har värmeväxling av den tysta ventilationsluften.

Vi knyter ihop flera hus till ett gemensamt solcellsnät och vi sparar energi genom att husen har mycket låga förluster och återvinner varmvatten. Vi duschar med 90 procent lägre vattenförbrukning än slösande hus. Varmt vatten får vi från solen, ljus i gemensamma utrymmen från sol via fiber (ingen el), vi har plats för en damm med regnvatten och kanske någon vill se fiskar röra sig där.

Tvättstugan och stort cykelrum är gemensamma utrymmen men själva gården tror vi kan bli träffpunkten nummer ett. Vi som bor vill utveckla boendet. Hyran är normal trots den höga standarden. Vi har en intern byteskö för den som vill bo större och den som vill minska ner. Vår portvakt bor med oss. Och vi ordnar gemensamt marknader och fika för grannar där vi säljer våra tomater.

Är det här möjligt? Det finns inga givna svar men det är klart att vi ska sträva efter mer än ett klimatsmart hus. Vi vill skapa exempel på klimatsmarta liv mitt i staden.

Här kan du börja ditt sparande

Planritning för ETC Byggs hyreshus.

Planritning för ETC Byggs hyreshus.

Exempel på planlösning för ETC Byggs hyreshys.

Exempel på planlösning för ETC Byggs hyreshys.