ETC:s solpark i Hultsfred växer

Onsdagen 24 april togs nya spadtag för Sveriges största solcellspark, i Hultsfred. ETC påbörjade arbetet med solparken redan för ett par år sedan och nu har ytterligare två företag anslutit. ”Den här lilla staden ställer om på riktigt”, säger Gahangir Sarvari.

En lång väntan är över, konstaterar Gahangir Sarvari, vd för ETC Elproduktion AB, som påbörjade bygget av en solpark på tio megawatt i Hultsfred redan år 2021.
Här äger Eon nätet och kunde då bara ge solparken en anslutning på två megawatt, vilket ETC redan kopplat in på sina solceller uppförda på platsen.
Sedan dess har intresset från kommunens sida ökat och ytterligare två företag, ett danskt och ett franskt, börjar nu bygga solparker i Hultsfred.

Första spadtaget

Onsdagen den 24 april togs första spadtaget för de nya parkerna och kablar började dras för att ge ETC:s solpark ytterligare åtta megawatts anslutning.
– Nu har vår väntan gett resultat. Bygget av vår solpark går vidare och den beräknas bli klar i mars 2025, berättar Gahangir Sarvari.

Gahangir Sarvari svarar på frågor om ETC i Hultsfred, när bygget drog igång onsdag 24 april.

Den största befintliga solcellsparken i Sverige idag har en effekt på 25 megawatt. De tre solparkerna i Hultsfred kommer ha en sammanlagd effekt på 150 megawatt.

Finns det en fördel med tre solparker nära varandra, som tillsammans blir Sveriges största?
– I det här fallet är det bra. Vi bygger på Hultsfredsfestivalens gamla parkeringsplats. De två andra företagen bygger på ett nerlagt flygfält, så ingen skog har skövlats och ingen jordbruksmark har tagits i anspråk.
ETC Sol bygger också ett storskaligt batteri i sin park, med kapacitet att lagra en megawatt.
– Det som är bra med ett sådant batteri är att man är med och hjälper till att balansera nätet. Det behövs mycket hjälp när spänningen faller, så detta bidrar till att stabilisera elnätet i hela Kalmar län.

En rad företrädare för kommunen och näringslivet var på plats i Hultsfred i onsdags. Gahangir Sarvari konstaterar att intresset är stort:
– Till exempel var transportföretag på plats, som vill elektrifiera sin fordonsflotta. Den här lilla staden ställer om på riktigt, och många arbetstillfällen skapas.

Vad betyder utbyggnaden för ert elbolag, ETC El?
– Det betyder att vi får kapacitet att försörja fler elkunder med solel. Allt överskott från elföretaget går till att bygga ännu mer solel. Vi ser att intresset ökar för att välja ett elbolag som inte plockar ut vinst utan istället bygger klimatomställning. Det känns väldigt meningsfullt!

Fakta/ ETC:s solparker

• ETC har flera solparker. Den mest kända finns i Katrineholm, en inspirationspark som visar hur man producerar sin egen el, bygger klimatsmart, förbättrar jorden, odlar mat och använder biokol.
• Förutom solparken i Hultsfred har ETC ytterligare sex mindre solparker runt om i landet.