Storförbrukare får tusenlappar i elrabatter

Elrabatten kommer leda till att storförbrukande villa­ägare får billigare räkningar i januari och februari jämfört med förra året, enligt ny uträkning.

Elrabatten kommer leda till att storförbrukande villa­ägare får billigare räkningar i januari och februari jämfört med förra året, enligt ny uträkning.

Den här artikeln publicerades ursprungligen i Dagens ETC.

En förbrukning på minst 2000 kWh ger som mest 2000 kronor i stöd och för den som brände av mindre el blir summan lägre. Men nu ifrågasätts regeringens beslut att kompensera villaägarna. I januari och februari föll elpriserna tillbaka. I Norrland låg de i själva verket lägre än under samma tid i fjol. I praktiken har boende i Norrland fått betalt för att bruka mycket el. Enligt en preliminär beräkning från TT – utförd i samarbete med elanalytikern Björn Björnsson – kommer en villaägare i norr med rörligt elavtal, som förbrukat minst 2 000 kWh i februari, få en elräkning på 2800 kronor, inklusive nätavgift, skatter och moms. Minus elrabatten på 2000 landar slutnotan på 800 kronor. I fjol vid samma tidpunkt uppgick elfakturan till cirka 3200 kronor.

Med tanke på att en stor del av den samlade elfakturan består av elnätsavgift blev det faktiska elpriset i början av året negativt för en norrlänning med rabatten inräknad.

Gynnar även boende i syd

Även för storförbrukande villaägare i södra Sverige ger subventionerna billigare elräkningar än vid samma tid i fjol.

Subventionen var­ ­befogad för december, enligt TT:s preliminära beräkning. Men för enbart januari och februari blev elräkningarna för hushållet i syd sammantaget nästan 2 000 kronor billigare i år än i fjol.

– Rabatten blev med facit i hand onödig även i söder kan man säga, säger Björn Björnsson, till nyhetsbyrån.

Än så länge har inget hushåll fått några pengar tillbaka av staten. Beslutet om subventionerna klubbades av riksdagen i torsdags och nu ska elnätsbolagen administrera återbetalningarna, vilket lär ta någon månad eller fler.

För dem som förbrukat mindre än 700 kWh under en månad blir det inget statsstöd alls.